Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ευαίσθητα σε αλλεργίες το 27,5% των παιδιών στην Ελλάδα

Στόχος της μελέτης του Δημοκρίτειου δεν είναι μόνο η καταγραφή της έκτασης του προβλήματος, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και της χρόνιας ρινοκολπίτιδας, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια και φτάνει πλέον να ταλαιπωρεί έως και το 25% του γενικού πληθυσμού
Σημαντικά στοιχεία φέρνει στο φως η πρώτη έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα για τις αλλεργίες, με τίτλο «Προληπτικός έλεγχος για διερεύνηση της αλλεργικής ρινίτιδας στον πληθυσμό», η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη από την Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Β.
Δανιηλίδη και συντονιστή το λέκτορα Μ. Κατωτομιχελάκη, σε συνεργασία με το Δήμο Διδυμοτείχου. Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα αποτελέσματά της, το 27,5% των παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, διαπιστώθηκε ευαίσθητο σε κάποιο αλλεργιογόνο και μάλιστα το 70,63% δεν το γνώριζε.
Η έρευνα εστίασε στα παιδιά της περιοχής του Διδυμοτείχου, στο Νομό Εβρου, μιας περιοχής που -λόγω της παραποτάμιας θέσης της- παρουσιάζει μεγάλη υγρασία και βάσει των βιβλιογραφικών δεδομένων είναι αναμενόμενη η έξαρση των αλλεργιών. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν ήδη 458 παιδιά, ενώ υπολείπεται η εξέταση άλλων 317 παιδιών. Ο έλεγχος στον οποίο υποβλήθηκαν αφορούσε 11 από τα πλέον συνήθη αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας, που ευθύνονται περίπου για το 80% των περιπτώσεων αλλεργικής ρινίτιδας.
Αλλεργιογόνα
Τα περισσότερα παιδιά εμφάνισαν ευαισθησία στη μούχλα (Alternaria Alternata), σ' ένα μύκητα που ευθύνεται για την πρόκληση άσθματος (κάτι που καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό τον προληπτικό αυτό έλεγχο), ενώ ακολουθεί η ευαισθησία στη σκόνη, στο πεύκο, στην ελιά, στο περδικάκι, στα αγρωστώδη, στα επιθήλια ζώων και -τέλος- σε διάφορους άλλους μύκητες. Τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά σε αλλεργίες και είχαν εκδηλώσει συμπτώματα, είτε εποχικά είτε ετήσια, εμφάνιζαν όχι μόνο ρινικά (ρινική συμφόρηση, φτάρνισμα, κνησμός στη μύτη, ρινική καταρροή) ή οφθαλμικά συμπτώματα (κνησμός στα μάτια, ερυθρότητα, δακρύρροια), αλλά και άλλου είδους γενικά συμπτώματα (πονοκεφάλους ή ξηρό βήχα).
Ως πιο συνήθη συμπτώματα αναφέρθηκαν το φτάρνισμα, η καταρροή, η δυσκολία αναπνοής ή και η ύπαρξη ροχαλητού, η φαγούρα στη μύτη ή και στο φάρυγγα, ο κνησμός και η ερυθρότητα στα μάτια και -τέλος- η δακρύρροια. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης δεν είναι μόνο η καταγραφή της έκτασης του προβλήματος, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και της χρόνιας ρινοκολπίτιδας, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια και φτάνει πλέον να ταλαιπωρεί έως και το 25% του γενικού πληθυσμού.
Οι αιτίες της αυξητικής αυτής τάσης εντοπίζονται στην αλλαγή των περιβαλλοντικών συνθηκών (μόλυνση ατμόσφαιρας κ.λπ.), καθώς επίσης και στο σύγχρονο τρόπο ζωής (διατροφή, καθιστική ζωή κ.λπ.). Η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται πλέον θεραπευτικά με τη χρήση θεραπειών απευαισθητοποίησης, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ταλαιπωρία. Η διάγνωσή της με τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού είναι απλή, ακριβής, χωρίς κινδύνους και διαρκεί μόλις 15 λεπτά. Αντίθετα, η μη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα νοσήματα, όπως χρόνια ρινοκολπίτιδα, ρινικούς πολύποδες και βρογχικό άσθμα.

Ο ΚΥΒΟΣ (ΕΛΕΓΧΟΥ )ΕΡΡΙΦΘΗ

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΕ «ΕΞΥΠΝΕΣ»

Ο κύβος (ελέγχου) ερρίφθη

Η καινοτομία του έγκειται στην ευκολία ανάπτυξής του σε οποιοδήποτε κτήριο, στην ανοικτή αρχιτεκτονι-κή του, στην ένταξη σε ευρύτερα συστήματα, στο μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που εξοικονομεί και στο μικρότερο κόστος του...
Μπορεί να προβλέψει τις ανάγκες σας και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής σας στον προσωπικό ή επαγγελματικό σας χώρο, ενώ ταυτόχρονα μειώνει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται, γι' αυτό και εξοικονομεί χρήματα από το λογαριασμό σας.
Το πρόσφατα βραβευμένο στο Διεθνή Διαγωνισμό Καινοτομίας IPSO Challenge 2013 σύστημα «Κύβος ελέγχου» επιτρέπει εύκολα και με μικρό κόστος τη μετατροπή συμβατικών συσκευών, που είναι ήδη εγκατεστημένες σε κάποιο χώρο, σε «έξυπνες συσκευές», που μπορούν να αλληλεπιδρούν με το χρήστη τους ακόμη και από απόσταση, με τη βοήθεια του Διαδικτύου (είτε μέσω ιστοσελίδας είτε μέσω ειδικής εφαρμογής σε smartphone), αλλά και μέσα από το «έξυπνο κτήριο», με φορητές οθόνες αφής.
Ετσι, για παράδειγμα, μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα η ένταση του εσωτερικού φωτισμού ανάλογα με την παρουσία -ή μη- ανθρώπων σε ένα δωμάτιο και ανάλογα με την ένταση του εξωτερικού φωτισμού, ενώ μπορεί να διαφοροποιείται η θερμοκρασία του κλιματισμού και ο εξαερισμός, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα υγιεινό περιβάλλον και να καλυφθεί η ενεργειακή ανάγκη του κτηρίου και η άνεση των ενοίκων. Οι δυνατότητες του συστήματος δεν σταματούν εδώ, καθώς μπορεί να ταυτοποιήσει τους χρήστες και να προσαρμόσει τους αυτοματισμούς στις προσωπικές τους απαιτήσεις, αλλά και να τους επιτρέψει να προτάξουν την άνεση ή την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο «Κύβος ελέγχου» είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας της ομάδας του αναπληρωτή καθηγητή Σωτήρη Νικολετσέα από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος». Στην ομάδα συμμετέχουν ο υποψήφιος διδάκτωρ Κωνσταντίνος-Μάριος Αγγελόπουλος, η διδάκτωρ Δήμητρα Πατρούμπα και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Θεοφάνης Ράπτης, Κωνσταντίνος Βερούτης και Γαβριήλ Φίλιος, ενώ το ηλεκτρολογικό μέρος ανέπτυξε ο Βασίλης Γεωργόπουλος-Νίνος. Η έρευνα αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο όραμα του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things), που αποβλέπει στην απρόσκοπτη και μαζική ένταξη στο Διαδίκτυο αντικειμένων καθημερινής χρήσης (ρούχα, κουρτίνες, οχήματα κτλ.) και συσκευών (φωτισμός, κλιματισμός κτλ.) ασύρματα, αφού αυτά μετατραπούν σε «έξυπνα αντικείμενα».
Τρόπος λειτουργίας
Για να γίνει αυτό, πρέπει κατ' αρχάς κάθε αντικείμενο να έχει μια μοναδική ηλεκτρονική διεύθυνση και σε αυτή την κατεύθυνση η επερχόμενη έκδοση του Πρωτοκόλλου του Διαδικτύου (IPv6) προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης διεύθυνσης σε ένα μεγάλο αριθμό αντικειμένων και την αποδοτική διαχείριση της κινητικότητάς τους με ασφάλεια. Η τεχνολογία των μικροσκοπικών υπολογιστικών συσκευών (ασύρματων μικροαισθητήρων), που μπορούν να επιτηρούν ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες και να επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους, αλλά και με υπερκείμενα σταθερά δίκτυα, επιτρέπει τη συμμετοχή τέτοιων δικτυωμένων αντικειμένων της καθημερινότητας σε «έξυπνα» σενάρια, όπου γίνεται αυτόματα η προσαρμογή τους για καλύτερο αποτέλεσμα.
Εκτεταμένες μετρήσεις της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα πειραματικό «έξυπνο δωμάτιο» στην Πάτρα έδειξαν ότι αυτά τα αυτοματοποιημένα σενάρια μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 35%. Παραπλήσιοι αυτοματισμοί με τον «Κύβο ελέγχου» υπάρχουν, βέβαια, εδώ και αρκετά χρόνια στην αγορά. Η καινοτομία όμως του νέου συστήματος έγκειται στην ευκολία ανάπτυξής του σε ένα κτήριο, στην ανοικτή αρχιτεκτονική του, που επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή, και στην ένταξη σε ευρύτερα συστήματα, στο μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που εξοικονομεί και, τέλος, στο μικρότερο κόστος του...

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΡΥΒΕΙ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ Ο ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ ΝΑΚΛΑ

Ο μετεωρίτης Νάκλα δεν έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά

Ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ μελέτησε τη νέα δομή που ανακάλυψε στα θραύσματα του αστρικού σώματος που πριν από έναν αιώνα έπεσε στη Γη και εκτιμάται ότι προέρχεται από τον Αρη, αναζητώντας απαντήσεις για την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη
Εναν αιώνα μετά την πτώση του στη Γη, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το μετεωρίτη Νάκλα (Nakhla), καθώς θεωρούν ότι προέρχεται από τον Αρη και μπορεί να δώσει απαντήσεις για την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.
Ενα κομμάτι του μετεωρίτη Νάκλα κάτω από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Σε αυτό βρέθηκε ο πρώτος δημοσιευμένος σιδηρίτης, καθώς και τα άλλα ορυκτά (αλίτης, ανυδρίτης) Ενα κομμάτι του μετεωρίτη Νάκλα κάτω από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Σε αυτό βρέθηκε ο πρώτος δημοσιευμένος σιδηρίτης, καθώς και τα άλλα ορυκτά (αλίτης, ανυδρίτης) Πρόσφατα, ερευνητική ομάδα που αποτελείται από τον επίκουρο καθηγητή Η. Χατζηθεοδωρίδη της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ και από ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Γης, της Ατμόσφαιρας και του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανακάλυψε σε θραύσματα του μετεωρίτη μια νέα, μικροσκοπική δομή με ελλειψοειδές σχήμα, ιδιαίτερα συμμετρική, κενή στο εσωτερικό της, της οποίας το εξωτερικό περίβλημα αποτελείται από ένα μίγμα άμορφου υλικού και κρυσταλλικών αργιλικών ορυκτών, πλούσιων σε σίδηρο, καθώς και άλλα γνωστά ή άγνωστα ορυκτά. Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν στον πλανήτη Αρη, όπως επιβεβαιώνουν μετρήσεις που έχουν γίνει από απόσταση μέσω δορυφόρων, αλλά και ενδείξεις που έχουν καταγράψει στον πλανήτη ρομποτικά οχήματα που τον εξερευνούν.
Η παραπάνω ερευνητική ομάδα μελέτησε σε μικροκλίμακα και νανοκλίμακα τη νέα αυτή δομή που ανακάλυψε στα θραύσματα του μετεωρίτη, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα όργανα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανόργανες αλλά και βιολογικές διεργασίες, ή ακόμα και ο συνδυασμός τους, θα ήταν ικανός να δημιουργήσει μια τέτοια μικροσκοπική δομή στον Αρη, όπως συμβαίνει και στη Γη. Κατέδειξε επίσης ότι οι διεργασίες αυτές μπορούν να συντηρήσουν στον Κόκκινο Πλανήτη διάφορους μικροοργανισμούς σε ρωγμές ή και φυσαλίδες των πετρωμάτων του, όπου το νερό μπορεί να ρέει ελεύθερα.
Φωτογραφία ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που δείχνει ανάπτυξη κρυστάλλων αλίτη (αλατιού) σε επιφάνεια πυροξένου Φωτογραφία ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που δείχνει ανάπτυξη κρυστάλλων αλίτη (αλατιού) σε επιφάνεια πυροξένου Εάν, μάλιστα, υπάρξουν στα σημεία αυτά οι συνθήκες δημιουργίας πηγών θερμότητας, τότε είναι πιθανό οι αλμυροί πάγοι που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά του να λιώσουν, ενώ παράλληλες αντιδράσεις οξείδωσης και αναγωγής, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στο μετεωρίτη Νάκλα, είναι δυνατό να αποδώσουν την ενέργεια που απαιτείται για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και να συντηρηθούν για ικανά χρονικά διαστήματα.
Ορυκτά
Παλαιότερη μελέτη του μετεωρίτη Νάκλα από τον κ. Χαζηθεοδωρίδη είχε αποκαλύψει την ύπαρξη ορυκτών όπως ο ανυδρίτης (θειικό ασβέστιο, με λιγότερα μόρια νερού στο κρυσταλλικό του πλέγμα σε σχέση με τη γνωστή γύψο), ο αλίτης (χλωριούχο νάτριο, το γνωστό αλάτι) και ο σιδηρίτης (ανθρακικός σίδηρος), τα οποία πιθανολογούνταν ότι είχαν σχηματιστεί στην επιφάνεια του Αρη σε συνθήκες που ήταν συμβατές με την ύπαρξη ζωής. Επειδή όμως στην περιοχή αυτή υπάρχει ισχυρή υπεριώδης ακτινοβολία, η οποία μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής, η έρευνα πλέον στρέφεται στο βάθος εντός των πετρωμάτων, και ιδιαίτερα σε ρωγμές όπου αφ' ενός η ζωή είναι προστατευμένη, αφ' ετέρου μπορεί να έρχεται σε επαφή τόσο με την ατμόσφαιρα όσο και με την υδρόσφαιρα του πλανήτη. Β.Κ.
Φωτογραφία ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που δείχνει το ελλειπτικό βιόμορφο εύρημα Φωτογραφία ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που δείχνει το ελλειπτικό βιόμορφο εύρημα

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

"ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ" ΓΙΑ ΠΙΟ ΔΡΟΣΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

«Ομοιοπαθητική» για πιο δροσερές πόλεις

Ενας «ομοιοπαθητικός» τρόπος για την αντιμετώπιση της ζέστης στο αστικό περιβάλλον με παράλληλη απορρύπανση της ατμόσφαιρας ξεπήδησε μέσα από τη συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων επιστημόνων.
Με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και τη χρήση φυσικών ορυκτών, στα οποία ενσωματώθηκε σύνθεση νανοσωματιδίων, είναι δυνατός ο δροσισμός σπιτιών και ανοιχτών χώρων με φυσικό τρόπο, χωρίς λειτουργικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμάται η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η έρευνα έγινε από το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Δημήτρη Καραμάνη, και από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Χημείας, Νερέν Οκτέ. Ξεκίνησε με την επιλογή κάποιων υλικών σε μορφή φυσικών ορυκτών, τα οποία είναι πορώδη και έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν σημαντικές ποσότητες υγρασίας από το περιβάλλον, όπως ο σηπιόλιθος.
Πειράματα
Στα υλικά αυτά, όπως και σε κάποια τροποποιημένα παραπροϊόντα καύσης λιγνίτη, οι Ελληνες ερευνητές μελέτησαν τις οπτικο-θερμικές τους ιδιότητες, την ικανότητά τους να απορροφούν την υγρασία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μειώνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους υπό ακτινοβόληση.
Για τις μελέτες αυτές, έχουν κατασκευάσει στο εργαστήριό τους μια μικρή αεροσήραγγα ελεγχόμενων περιβαλλοντικών συνθηκών, στην οποία προσομοιάζεται η ηλιακή ακτινοβολία με λάμπες μεταλλικών αλογονιδίων ή xenon σε μικρότερες εντάσεις και καταγράφονται τα αποτελέσματα. Στο εργαστήριο της Τουρκίας εν συνεχεία έγινε η σύνθεση νανοσωματιδίων TiO2 και ZnO πάνω στα υπό μελέτη πορώδη ορυκτά που είχαν μελετηθεί στην Ελλάδα, και έτσι προέκυψαν οι νανοσυνθέσεις ηλιο-ενεργών/ πορωδών υλικών.
Τα πειράματα απέδειξαν ότι τα σύνθετα υλικά που προέκυψαν είχαν την ικανότητα να απορροφούν σε μεγάλο βαθμό την υγρασία. Βάζοντάς τα μάλιστα στην αεροσήραγγα και σε περιβάλλον υγρασίας αντίστοιχης της καλοκαιρινής νύχτας, η μάζα τους αυξανόταν μέχρι και 20%, εξαιτίας της απορρόφησης υγρασίας από τους πόρους των υλικών. Με την ακτινοβόλησή τους από τεχνητό ηλιακό φως σε χαμηλές εντάσεις, ο ρυθμός αύξησης της εσωτερικής τους θερμοκρασίας μειωνόταν.
Θερμοκρασία
Οπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σηπιόλιθου ήταν έως και 50 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη σε σχέση με το εσωτερικό του σκυροδέματος, κάτω από τις ίδιες συνθήκες.
Για να ελεγχθεί το κατά πόσον τα συγκεκριμένα υλικά μπορούν υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας να λειτουργήσουν και κατά της ρύπανσης, η ομάδα επέλεξε να πειραματιστεί πάνω στην αποδόμηση της ηλιανθίνης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, σε 150 λεπτά μπορούσε να μειωθεί στο μισό η αρχική της συγκέντρωση υπό την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας.
Αυτή τη στιγμή, η έρευνα, η οποία υποστηρίχτηκε οικονομικά από το πρόγραμμα της ελληνο-τουρκικής συνεργασίας της ΓΓΕΤ, μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, συνεχίζεται σε νέα ηλιο-ενεργά συνθετικά υλικά, με την προοπτική τα υλικά αυτά προσεχώς να ενσωματωθούν στις κατασκευές, μειώνοντας αφ' ενός την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για το δροσισμό τους και αφ' ετέρου περιορίζοντας δραστικά τους αστικούς ρύπους.

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΦΩΝ

Μέθοδος ακριβείας για να μην... πέφτουν από τα σύννεφα

Η ερευνητική ομάδα συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ε.Ε. που αφορά την πρόγνωση της ηλιακής ακτινοβολίας σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ένα νέο πεδίο, στο οποίο η μετεωρολογία αναπτύσσεται ταχύτατα
Με μία νέα μέθοδο ακριβείας μπορούν πλέον οι επιστήμονες να ανιχνεύουν και να κατηγοριοποιούν τα νέφη που υπάρχουν στον ουρανό, καθώς έχει αποδειχθεί από την παρατήρησή τους ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην ακτινοβολία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.
Σήμερα, οι επίγειες παρατηρήσεις των νεφών γίνονται από τους παρατηρητές καιρού στους μετεωρολογικούς σταθμούς. Μολονότι μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες, εντούτοις έχουν προβλήματα αξιοπιστίας, καθώς στηρίζονται στις προσωπικές εκτιμήσεις των παρατηρητών, στη δεδομένη χρονική στιγμή της παρατήρησης και στον τρόπο που γίνεται η μέτρησή τους.
Γι' αυτό, μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Α. Καζαντζίδη, επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελούμενη από τον Π. Τζουμανίκα, υποψήφιο διδάκτορα, τον Α. Μπάη, καθηγητή από το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, και τους Σ. Φωτόπουλο, καθηγητή, και Γ. Οικονόμου, αναπληρωτή καθηγητή, από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αποφάσισαν να αναπτύξουν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής των νεφών.
Σύγκριση
Χρησιμοποιώντας μία φωτογραφική μηχανή εξοπλισμένη με ειδικό φακό, ώστε να καταγράφει όλο τον ουρανό, αποτύπωσαν το μέγεθος αλλά και το είδος των νεφών. Γνωρίζοντας ότι όταν υπάρχουν νέφη σε κάποιο σημείο του ουρανού, αυτός δεν έχει πια γαλάζιο χρώμα, αλλά λευκό ή γκρι, και χρησιμοποιώντας συγκριτικά ένα μεγάλο δείγμα φωτογραφιών σε διάφορες ατμοσφαιρικές συνθήκες, βρήκαν πώς μεταβάλλονται τα χρώματα στον ουρανό σε κάθε τύπο νέφους. Ετσι, με βάση το χρώμα τους μπορούν να υπολογίσουν την ποσότητά τους και να τα κατηγοριοποιήσουν.
Η σύγκριση με μετεωρολογικές παρατηρήσεις έδειξε ότι η μέθοδος έχει ακρίβεια μεγαλύτερη από 90% όσον αφορά και την ποσότητα και το είδος των νεφών.
Με αυτόν τον τρόπο, επίσης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη βροχής και την ακτινοβολία που προέρχεται απ' ευθείας από τον Ηλιο. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες μελέτες που αφορούν τα αιωρούμενα σωματίδια και την εκτίμηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η ερευνητική ομάδα συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ε.Ε. που αφορά την πρόγνωση της ηλιακής ακτινοβολίας σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ένα νέο πεδίο, στο οποίο η μετεωρολογία αναπτύσσεται ταχύτατα.