Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ 300 ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ


ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ ΚΟΚΤΕΪΛ ΤΟΞΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Και σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές

Επικίνδυνα μικροπλαστικά, που κυκλοφορούν νομίμως ως ασφαλή για την υγεία και το περιβάλλον, εξαιτίας ενός απαρχαιωμένου νόμου καταλήγουν στις θάλασσες και απειλούν να μολύνουν, εκτός από τους ανθρώπους, και 300 είδη ζώων.
Οπως παρατηρήθηκε σε μακροχρόνιες μελέτες εννέα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Μ. Βρετανία, με τους οποίους συνεργάστηκε στενά και η Χρυσή Καραπαναγιώτη, επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε αρκετά πλαστικά που βρίσκονται στο θαλάσσιο περιβάλλον εντοπίζονται τοξικοί οργανικοί ρύποι τόσο στην επιφάνειά τους όσο και στο εσωτερικό τους.
Πειράματα που έγιναν από την κ. Καραπαναγιώτη απέδειξαν και εργαστηριακά την ύπαρξη των τοξικών αυτών οργανικών ρύπων, αλλά και τον ακριβή μηχανισμό αλληλεπίδρασης των πλαστικών μαζί τους, η οποία οδηγεί στη σύνθεση ενός δηλητηριώδους κοκτέιλ, ικανού να μολύνει μεγάλο αριθμό οργανισμών. Η έρευνα έχει καταγράψει πάνω από 300 θαλάσσια είδη ζώων που επηρεάζονται δυσμενώς από την παρουσία των πλαστικών στο περιβάλλον τους. Καθώς τα πλαστικά σπάζουν σε μικρότερα κομμάτια, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος είτε να τραυματίσουν κάποια ζώα είτε να μολύνουν το οικοσύστημα.
Τα τελευταία 15 χρόνια η έρευνα σε σχέση με τα πλαστικά φέρνει στο φως διαρκώς νέα ευρήματα, τα οποία φαίνεται να αγνοούν τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ετσι, εξακολουθούν να θεωρούν τα πλαστικά μη επικίνδυνα απόβλητα, τοποθετώντας τα στην ίδια μοίρα με τα υπολείμματα φαγητών ή τα σκουπίδια από τους καθαρισμούς κήπων. Τα πλαστικά σήμερα, σύμφωνα με την κ. Καραπαναγιώτη, δεν ελέγχονται αν είναι ασφαλή, τη στιγμή που, όπως αποδεικνύεται, περισσότερα από τα μισά που βρίσκονται στη θάλασσα είναι επικίνδυνα εξαιτίας των χημικών που περιέχουν. Αξίζει να επισημανθεί ότι το 61% των ρύπων που ορίζονται από την Ε.Ε. ως επικίνδυνοι συνδέονται με κάποιο τρόπο με τα πλαστικά σκουπίδια που εντοπίζονται στο περιβάλλον.
Αν η νομοθεσία ορίσει αυτά τα πλαστικά απορρίμματα ως επικίνδυνα, όπως προτείνει αυτή η ομάδα των δέκα επιστημόνων σε πρόσφατη δημοσίευσή της στο περιοδικό Nature, θα αλλάξει ο τρόπος διαχείρισής τους, με αποτέλεσμα τη μείωση της διασποράς τους στο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει καθαρότερες θάλασσες, ασφαλή θαλασσινά και ψάρια και προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Η άμεση απαγόρευση της παραγωγής επικίνδυνων πλαστικών και η αντικατάστασή τους με πιο ασφαλή, τα οποία θα ανακυκλώνονται, θα μειώσει επίσης την κατανάλωση πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους και θα συρρικνώσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή 29 δισ. τόνων σκουπιδιών.

ΑΥΞΗΣΗ ΥΔΑΤΟΓΕΝΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Αύξηση υδατογενών λοιμώξεων λόγω κλιματικής αλλαγής

Το 11% των Ελλήνων κινδυνεύει άμεσα να προσβληθεί από υδατογενείς ιογενείς λοιμώξεις αν έρθει σε επαφή με θάλασσα ή με νερά ποταμών μολυσμένα με ιούς, καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί να αυξήσει την παρουσία των ιών στο υδάτινο στοιχείο.
Η πρόβλεψη αυτή προέρχεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Viroclime», το οποίο είχε στόχο την παρακολούθηση της παρουσίας ιών στο υδάτινο περιβάλλον, την εκτίμηση κινδύνου για τη δημόσια υγεία από την ύπαρξή τους, καθώς και την αναβάθμιση των εργαλείων για την παρακολούθησή τους. Χρησιμοποιήθηκαν πιλοτικά πέντε οικοσυστήματα από αντίστοιχες χώρες: την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Βραζιλία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ενδεχόμενα περιστατικά υδατογενών λοιμώξεων που θα προκαλούνταν σε κάθε περιοχή από την παρουσία ιών, όπως απορρέει από την έρευνα, φέρνουν την Ουγγαρία στην πρώτη θέση, την Ελλάδα στη δεύτερη, την Ισπανία στην τρίτη, τη Σουηδία στην τέταρτη και τη Βραζιλία στην τελευταία θέση.
Στο τριετές αυτό πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, συμμετείχε το University of Aberystwyth και το Public Health Wales NHS Trust της Μ. Βρετανίας, το University of Barcelona και το Catalan Institute of Climate Science της Καταλονίας (Ισπανία), το University of Umea της Σουηδίας, το Institute Oswaldo Cruz της Βραζιλίας, το National Institute for Environmental Health της Ουγγαρίας και η Μονάδα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας του Εργαστηρίου Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής Α. Βανταράκη.
Χαλεπός καιρός
Οπως επισήμαναν οι επιστήμονες, η αύξηση κυρίως των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι εκείνη που συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση της παρουσίας των υδατογενών ιών, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υπερχείλιση λυμάτων από εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών και στην επιμόλυνση γειτονικών υδάτινων οικοσυστημάτων. Οσον αφορά την Ελλάδα, ως πιλοτικό μοντέλο της κίνησης και της παρουσίας ιών στο υδάτινο περιβάλλον χρησιμοποιήθηκε η περιοχή του ποταμού Γλαύκου στην Πάτρα. Από τον ποταμό, τη θάλασσα στην οποία εκβάλλει αλλά και από την είσοδο και την έξοδο του γειτονικού σταθμού βιολογικού καθαρισμού ελήφθησαν πάνω από 280 δείγματα νερού σε διάστημα 18 μηνών.
Στο πλαίσιο του έργου αξιοποιήθηκαν όλες οι νέες τεχνολογίες ανάλυσης της παρουσίας ιών στο υδάτινο περιβάλλον για την ποσοτική ανίχνευση των ιών-στόχων, αλλά και για να προσδιοριστεί εάν η πηγή μόλυνσης ήταν ανθρώπινη ή ζωική. Ανιχνεύθηκαν, λοιπόν, υδατογενείς ιοί, όπως νορο-ιοί, και ο ιός της ηπατίτιδας Α σε όλες τις κατηγορίες δειγμάτων νερού. Στο πρόγραμμα διαπιστώθηκε ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της μέτρησης των βακτηριακών δεικτών που καθορίζουν την ποιότητα του νερού και το οποίο μπορεί να είναι χαμηλό, η ύπαρξη υδατογενών ιών μπορεί να καταστήσει επισφαλή τα νερά.
Μέχρι σήμερα, ακατάλληλα νερά θεωρούνταν εκείνα στα οποία ανιχνεύονταν βακτήρια (Ε. Coli, εντερόκοκκοι), όμως τελικά διαπιστώθηκε ότι οι ιοί είναι η πιο πιθανή αιτία υδατογενούς γαστρεντερίτιδας. Είναι περισσότερο επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και η παρουσία τους δεν συσχετίζεται, ούτε προβλέπεται από την παρουσία των βακτηρίων.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας ShareThis

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία
ΗΠΑ: Χάκερ έκλεψαν στοιχεία 50 εκατ. πελατών από ιστοσελίδα αγορών
Σύλληψη για τη «μεγαλύτερη επίθεση στο Ίντερνετ»
Ογκολόγοι από 15 χώρες διαμαρτύρονται για το κόστος των αντικαρκινικών φαρμάκων
Με ελληνική συμμετοχή η επιβεβαίωση της θεωρίας της βαρύτητας του Αϊνστάιν
Ο καρκίνος απειλεί τη Λατινική Αμερική

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ


Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ Ή ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Ηλεκτρομαγνητική παγίδα τα σπίτια μας

Το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον δεν παραμένει σταθερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερα κοντά σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου μπορεί να μεταβάλλεται μέχρι και 34% στη διάρκεια της ημέρας. Το ελάχιστο της ακτινοβολίας καταγράφηκε μεταξύ 4 με 6 τα ξημερώματα και το μέγιστο μεταξύ 10 το πρωί με 8 το βράδυ
Είναι αόρατη και ενδεχομένως επικίνδυνη. Εντοπίζεται κυρίως στο εξωτερικό περιβάλλον και καταγράφεται συστηματικά. Πλέον όμως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει τρυπώσει απειλητικά και στα σπίτια μας.
Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την οποία διενήργησε ο υποψήφιος διδάκτορας Ιωάννης-Ανέστης Μαρκάκης υπό την επίβλεψη του Θεόδωρου Σαμαρά, αναπληρωτή καθηγητή, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των ασύρματων συσκευών στην οποία εκτίθενται οι κάτοικοι των ελληνικών νοικοκυριών κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες είναι ίση ή και μεγαλύτερη από εκείνη των κεραιών κινητής τηλεφωνίας!
Οι μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο εσωτερικό σπιτιών έγιναν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SEAWIND, υιοθετώντας τη μεθοδολογία που είχε χρησιμοποιηθεί ήδη στην Ελβετία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία. Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια του προσωπικού εκθεσιομέτρου (ΡΕΜ), το οποίο τοποθέτησαν στο σημείο με τη μέγιστη ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση του κάθε σπιτιού που ελέγχθηκε, κατέγραφαν για τουλάχιστον τρεις μέρες την ακτινοβολία από διάφορες ασύρματες εφαρμογές κάθε τριάντα δευτερόλεπτα.
Στοιχεία
Από τη στατιστική επεξεργασία των μετρήσεων σε 40 σπίτια διαπιστώθηκε ότι η διάμεση πυκνότητα ροής ισχύος ήταν στα 0,026 μW/m2, τιμή που είναι βέβαια μικρότερη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ενυπάρχει στους εξωτερικούς χώρους, έχει όμως αυξητική προοπτική. Στη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη συνηγορούν η ραγδαία αύξηση των ασύρματων δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών (WiFi), η χρήση «έξυπνων» τηλεφώνων (smartphones), τα ασύρματα παιχνίδια κ.λπ. Αντίστοιχες μετρήσεις έγιναν και σε γραφεία και κατέδειξαν ότι η διάμεση πυκνότητα ροής ισχύος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ήταν μεγαλύτερη από εκείνη στα σπίτια και ανερχόταν σε 0,072 μW/m2, με καίρια τη συμβολή των κινητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με άλλη μελέτη που πραγματοποίησε το ίδιο εργαστήριο, η μέση τιμή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα ανέρχεται στα 3.210 μW/m2, όσον αφορά τις αστικές περιοχές, και στα 240 μW/m2, όσον αφορά τις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές. Το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον δεν παραμένει σταθερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερα κοντά σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου μπορεί να μεταβάλλεται μέχρι και 34% στη διάρκεια της ημέρας. Το ελάχιστο της ακτινοβολίας καταγράφηκε μεταξύ 4 με 6 τα ξημερώματα και το μέγιστο μεταξύ 10 το πρωί με 8 το βράδυ.
Μελέτες
Αντίστοιχη μελέτη στο εξωτερικό, την ίδια χρονική περίοδο, από τους Rowley και Joyner, με δεδομένα από 23 χώρες και ύστερα από 173.000 μετρήσεις, κατέδειξε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο εξωτερικό περιβάλλον από σταθμούς κινητών επικοινωνιών είναι κατά μέση τιμή 730 μW/m2. Στην παραπάνω τιμή δεν συμπεριλήφθηκαν οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες επιβαρύνουν εξίσου ή και περισσότερο με τους σταθμούς βάσης των κινητών επικοινωνιών.
Αν και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην Ελλάδα είναι υψηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες, εντούτοις απέχει αρκετά από το όριο που έχει θεσπίσει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία, το οποίο ορίζεται στα 2.000.000 μW/m2. Για μεγαλύτερη ασφάλεια του πληθυσμού, η Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες της Ε.Ε. έχουν θεσπίσει στην εθνική τους νομοθεσία χαμηλότερα όρια ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από εκείνα της Διεθνούς Επιτροπής, τα οποία -ειδικά για την Ελλάδα- ορίζονται στα 1.200.000 μW/m2.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ


ARTreat

Νέες τεχνικές διάγνωσης της αθηροσκλήρωσης

Με μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούν πλέον οι γιατροί να διαγνώσουν την αθηροσκλήρωση, αλλά και να προβλέψουν έως ένα βαθμό την εξέλιξή της, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία για τους ασθενείς, με τη χρήση καινοτόμων τεχνικών που επεξεργάζονται τις ιατρικές εικόνες και εκτελούν υπολογιστικές προσομοιώσεις.
Οι καινοτομίες αυτές αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ARTreat, στο οποίο συμμετέχει -ανάμεσα σε συνολικά 11 φορείς- και η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρη Φωτιάδη, από το Τμήμα Βιοϊατρικής Ερευνας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, με τη συμβολή της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Λάμπρο Μιχάλη.
Στις μέρες μας, η διάγνωση της αθηροσκλήρωσης γίνεται με τη βοήθεια δισδιάστατων ιατρικών εξετάσεων, όπως η μαγνητική τομογραφία, η αξονική τομογραφία, η αγγειογραφία ή το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα.
Ωστόσο οι δισδιάστατες αναπαραστάσεις των αρτηριών έχουν το μειονέκτημα ότι κάνουν τη διάγνωση δύσκολη και πολλές φορές υποκειμενική. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να αναπτύξει λογισμικό που περιλαμβάνει αλγόριθμους και τεχνικές, το οποίο μπορεί αυτόματα να μετατρέψει τις δισδιάστατες εικόνες σε τρισδιάστατες απεικονίσεις και να αναπαραστήσει λεπτομέρειες σημαντικές στη διάγνωση της ασθένειας, όπως η στένωση. Επίσης, με τη χρήση του λογισμικού ο καρδιολόγος μπορεί να αντιληφθεί με σιγουριά την ύπαρξη αθηρωματικής πλάκας, το σημείο στο οποίο έχει αναπτυχθεί και το βαθμό ανάπτυξής της, με στόχο την πιο έγκυρη διάγνωση.
Μάστιγα
Η αθηροσκλήρωση αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, μιας και συνδέεται με περιστατικά υγείας όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ασθένεια εμφανίζεται όταν λιπώδεις ουσίες, χοληστερόλη, κυτταρικά απόβλητα, ασβέστιο και άλλα συστατικά συσσωρεύονται στο εσωτερικό τοίχωμα μιας αρτηρίας, σχηματίζοντας την αθηρωματική πλάκα. Οταν αυτή μεγαλώσει, μειώνεται δραστικά η ροή του αίματος σε μια αρτηρία, ενώ ενδεχόμενη ρήξη της πλάκας δημιουργεί θραύσματα που μπορούν είτε να διακόψουν τη ροή του αίματος είτε να μεταφερθούν σε άλλο σημείο του σώματος, δημιουργώντας επιπλοκές. Υπάρχουν διάφορα είδη αθηρωματικής πλάκας, όπως οι πλάκες λιπιδίων ή οι πλάκες ασβεστίου. Το είδος της πλάκας έχει τεράστια κλινική σημασία, καθώς έχει άμεση σχέση με τη σταθερότητά της και, κατά συνέπεια, με την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων.
Αυτή τη στιγμή, η μελέτη έχει εστιάσει στην ανάπτυξη κατάλληλων αλγόριθμων που θα μπορούν έπειτα από επεξεργασία της απεικονιστικής εξέτασης να εκτιμήσουν με μεγάλη ακρίβεια τη σύσταση ενός σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας, έτσι ώστε ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Παράλληλα, οι ερευνητές, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν πετύχει στο επίπεδο της πρόγνωσης της ασθένειας, συνεχίζουν να βελτιώνουν διαρκώς την τεχνική τους. Μελετώντας την αλληλεπίδραση της ροής του αίματος με τα τοιχώματα της αρτηρίας, αλλά και μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς των σωματιδίων κοντά στα τοιχώματα της αρτηρίας, αναπτύσσουν μοντέλα και κάνουν προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου το ποσοστό επιτυχίας της πρόγνωσής τους να γίνει ακόμα μεγαλύτερο.

ΤΑΛΙΜΑΝΙΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ


Τα λιμάνια βλάπτουν την ατμόσφαιρα

Οι θαλάσσιες μεταφορές ενοχοποιούνται για τη ρύπανση στις παράκτιες πόλεις, καθώς σχεδόν το 70% των ρύπων των πλοίων εκπέμπονται σε αποστάσεις έως και 400 χιλιόμετρα από την ακτή
Μεγάλη συνεισφορά στη μόλυνση της ατμόσφαιρας της Πάτρας φαίνεται ότι έχουν οι δραστηριότητες του λιμανιού της.
Κατά την απογραφή εκπομπών αέριων ρύπων, διαπιστώθηκε ότι στις θαλάσσιες μεταφορές οφείλεται το 45,5% των οξειδίων του αζώτου (NOx), στη βιομηχανία το 62,2% του διοξειδίου του θείου (SO2), στις οδικές μεταφορές το 41,3% των πτητικών οργανικών ενώσεων, εξαιρουμένου του μεθανίου (NMVOCs), και το 45,9% του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και, τέλος, στα τζάκια και στις κεντρικές θερμάνσεις οφείλονται κατά 32,5% τα ολικά αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου έως 10 μm (ΡΜ 10), και σε ποσοστό 38,2% τα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο κάτω από 2,5 μm (ΡΜ 2,5).
Αντίθετα, στο λιμάνι του Μπρίντιζι της γειτονικής Ιταλίας οι βιομηχανίες έχουν την πρωτοκαθεδρία στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, καθώς το 58,2% των οξειδίων του αζώτου οφείλεται σε αυτές, όπως επίσης και το 88,3% του διοξειδίου του θείου, ενώ ενοχοποιούνται και οι κεντρικές θερμάνσεις των κτηρίων, καθώς το 31,9% των πτητικών οργανικών ενώσεων, εκτός του μεθανίου, προέρχεται από τις καμινάδες, όπως επίσης και το 32,1% του μονοξειδίου του άνθρακα και το 28% του συνολικού ποσοστού των σωματιδίων ΡΜ 10 και ΡΜ 2,5.
Ερευνα
Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου CESAPO, το οποίο βαίνει προς ολοκλήρωση και υλοποιείται στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, 2007-2013». Συντονιστής του έργου είναι το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αθανάσιο Αργυρίου, ενώ συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και Κλίματος ISAC-CNR (Lecce), το Πανεπιστήμιο του Salento (Lecce) και ο Περιφερειακός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Πρόληψης και Προστασίας Απουλίας ARPA (Bari).
Σκοπός του ερευνητικού αυτού έργου είναι να καταγράψει το ποσοστό με το οποίο συμβάλλει στη μόλυνση κάθε πηγή που εκπέμπει ατμοσφαιρικούς ρύπους σε αστικές περιοχές οι οποίες διαθέτουν λιμάνια, εστιάζοντας στο λιμάνι της Πάτρας και στο λιμάνι του Μπρίντιζι, προκειμένου να βελτιωθούν οι υπάρχουσες πολιτικές διαχείρισής τους. Οπως αποδείχτηκε, σε πολλά λιμάνια που διαθέτουν και αστικό χαρακτήρα, στη μόλυνση της ατμόσφαιράς τους συνεισφέρουν και οι θαλάσσιες μεταφορές, καθώς σχεδόν το 70% των ρύπων των πλοίων εκπέμπονται σε αποστάσεις έως και 400 χιλιόμετρα από την ακτή, αλλάζοντας δραστικά προς τα πάνω την ατμοσφαιρική ρύπανση στις παράκτιες περιοχές.
Οι θαλάσσιες μεταφορές, ειδικότερα στο λιμάνι της Πάτρας, βρέθηκε ότι συμμετέχουν στην εκπομπή οξειδίων του αζώτου κατά 45,5%, μονοξειδίου του άνθρακα κατά 12,8%, διοξειδίου του θείου κατά 24,2% και των επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων ΡΜ 2,5 κατά 12,8%, ενώ συνεισφέρουν ισόποσα στην εκπομπή ολικών αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 10 και NMVOCs κατά 10,6%. Καλύτερη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στο Μπρίντιζι, όπου διαπιστώθηκε ότι οι θαλάσσιες μεταφορές συνεισφέρουν λιγότερο στη μόλυνση της ατμόσφαιρας (στην εκπομπή οξειδίων του αζώτου κατά 18,6%, διοξειδίου του θείου κατά 10,7%, μονοξειδίου του άνθρακα κατά 9,5%, ολικών αιωρούμενων σωματιδίων κατά 8,2% και NMVOCs κατά 7,9%).

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΑ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ


ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΑ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ

Μια σταγόνα φέρνει την καταστροφή

Ακόμη και μία απειροελάχιστη ποσότητα στραγγίσματος από απορρίμματα χωματερών αρκεί για να ρυπάνει τον υδροφόρο ορίζοντα, να καταστήσει ακατάλληλα τα νερά για οποιαδήποτε χρήση και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων και υδρόβιων οργανισμών!
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα της ομάδας Ρύπανσης και Οικοτοξικολογίας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής το λέκτορα Στέφανο Νταϊλιάνη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Καραθεοδωρή του πανεπιστημίου.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ


Οικολογικές ζωοτροφές για γαλακτοπαραγωγικά ζώα

Η χρήση σόγιας αποτελεί διεθνώς την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τα ζώα, και ειδικά στην Ελλάδα η χρήση της αποτέλεσε μονόδρομο κατά τα προηγούμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες εστιάζουν στους τρόπους μερικής ή ολικής αντικατάστασης της σόγιας, στη διατροφή των ζώων, με καθαρά ελληνικά πρωτεϊνούχα φυτά
Εναλλακτικές προσεγγίσεις στην παραγωγή ζωοτροφών για γαλακτοπαραγωγικά ζώα, έτσι ώστε το γάλα να είναι ασφαλές για τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα η παραγωγή να είναι αποδοτική για τους γεωργοκτηνοτρόφους, αναζητεί το Εργαστήριο Γενετικής Βελτίωσης Φυτών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Γεωργικής Μηχανολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς και με το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών του ΟΓΕΚΚΑ-Δήμητρα.
Οι έρευνες εντάθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, όταν η ελληνική αγορά κατακλύστηκε από την εισαγόμενη επιμολυσμένη GM σόγια, την οποία οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούσαν για τη διατροφή των ζώων εν αγνοία τους, ενώ την πλήρωναν αδρά. Η χρήση σόγιας αποτελεί διεθνώς την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τα ζώα, και ειδικά στην Ελλάδα η χρήση της αποτέλεσε μονόδρομο κατά τα προηγούμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες εστιάζουν στους τρόπους μερικής ή ολικής αντικατάστασης της σόγιας, στη διατροφή των ζώων, με καθαρά ελληνικά πρωτεϊνούχα φυτά.

ΝΑΝΟΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ ΔΙΑΣΠΟΥΝ ΡΥΠΟΥΣ


Νανοσύνθετα υλικά διασπούν ρύπους

Αποτελεσματικά και οικονομικά υλικά, που μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την περιβαλλοντική ρύπανση, ανακάλυψε το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ορυκτολογίας του τομέα Ορυκτών Πρώτων Υλών του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης, που δείχνει τον επιμήκη αλλοϋσίτη, πάνω στον οποίο έχουν επικαθήσει κρύσταλλοι ανατάση μεγέθους περίπου 15 - 30 νανομέτρωνΕικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης, που δείχνει τον επιμήκη αλλοϋσίτη, πάνω στον οποίο έχουν επικαθήσει κρύσταλλοι ανατάση μεγέθους περίπου 15 - 30 νανομέτρωνΑρκεί μια απλή επίστρωσή τους σε εσωτερικές ή εξωτερικές επιφάνειες κτηρίων, ιδιαίτερα σε χώρους όπου οι συγκεντρώσεις των ρύπων μπορούν να είναι αυξημένες (π.χ. από καύση λιγνίτη), και το... θαύμα γίνεται. Τα υλικά αυτά, υπό την επίδραση του φωτός, μπορούν να διασπάσουν όχι μόνο ανόργανους ρύπους, όπως τα οξείδια του αζώτου που είναι συνυπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και οργανικούς ρύπους, όπως το τολουόλιο, το οποίο προκαλεί σοβαρές βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα.

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


ΟΤΑΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Το γιλεκάκι που φορείς γιατρός σ' το 'χει ραμμένο

Το σύστημα CHRONIOUS συγκεντρώνει με τη βοήθεια των αισθητήρων του γιλέκου και επεξεργάζεται σε 24ωρη βάση στοιχεία για μια σειρά από βιοσήματα που λαμβάνει από τον ασθενή
Το φύλακα-άγγελό τους, όταν βρίσκονται μακριά από τη φροντίδα του προσωπικού τους γιατρού, βρήκαν επιτέλους οι ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, όπως η αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η δυσλειτουργία των νεφρών ή ο διαβήτης τύπων 1 και 2.
Φορώντας απλώς ένα εφαρμοστό γιλέκο (όσον αφορά τους ασθενείς με αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή δυσλειτουργία των νεφρών), που διαθέτει πλειάδα μικροσκοπικών ανιχνευτών και συνδέεται ασύρματα με μία συσκευή κινητού τηλεφώνου και ένα ηλεκτρονικό σημειωματάριο, ο ασθενής έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα της κατάστασής του.
Οταν υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή, ειδοποιείται με μήνυμα και δέχεται οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει. Συνεχή ενημέρωση, όμως, εκτός από τον ίδιο τον ασθενή, έχει και ο θεράπων ιατρός του.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ


Βιοενεργά ορθοπεδικά εμφυτεύματα

Πειραματικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο συνδυασμός νανοϋλικών και βλαστοκυττάρων ενισχύει τις λειτουργίες των οστεοβλαστικών κυττάρων
Στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας νέας γενιάς ορθοπεδικών εμφυτευμάτων, τα οποία θα είναι βιοενεργά, δηλαδή θα μπορούν να ενσωματώνονται στο οστό, θα έχουν μηχανικές ιδιότητες συγκρίσιμες με του φυσιολογικού υγιούς οστού, οι οποίες θα επιτρέπουν σε αυτό να αναλαμβάνει φορτία, ώστε να ενισχύεται η αναγέννησή του, δεν θα αστοχούν και θα μπορούν να αναπληρώσουν μεγάλα ελλείμματα οστών, κινείται τα τελευταία χρόνια το Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στο τμήμα αυτό της έρευνας επικεφαλής είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δέσποινα Δεληγιάννη, σε συνεργασία με την υποψήφια διδάκτορα Α. Κρουστάλλη και επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων: ορθοπεδικούς, παθολογοανατόμους, μοριακούς βιολόγους και χημικούς.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ


Η Κοινωνική Κουζίνα σερβίρει αλληλεγγύη και ανθρωπιά

Σ' ένα πεζοδρόμιο μια μικρή συντροφιά έχει στήσει ένα υποτυπώδες υπαίθριο μαγειρείο. Πίσω τους υψώνεται ένα πανό που ενημερώνει ότι προσφέρεται δωρεάν φαγητό για όλους από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος». Και ο κόσμος πλησιάζει. Ανθρωποι κάθε λογής, που έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή. Αδειο στομάχι και ανάγκη για επικοινωνία.
Αεικίνητος και ευπροσήγορος, ο εμπνευστής της ιδέας, Κώστας Πολυχρονόπουλος, περιφέρεται ανάμεσα σε αυτό το καινότροπο ψηφιδωτό ανθρώπων που δεν αναζητά τη «φιλανθρωπία», αλλά την ανθρωπιά, και μοιράζει εκτός από φαγητό και «βάλσαμο» ψυχής. Η δράση ξεκίνησε πριν από δεκατέσσερις μήνες όταν μπροστά στα μάτια του Κώστα Πολυχρονόπουλου, η πείνα έφερε στα χέρια δυο παιδιά που διεκδικούσαν φαγώσιμα από έναν κάδο απορριμμάτων. Αν και άνεργος ο ίδιος, άναψε μέσα του τη φλόγα της προσφοράς.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ


ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Βοηθός για υπέργηρους και άτομα με κινητικά προβλήματα

Ενα έξυπνο ρομποτικό σύστημα θα βοηθά στο μέλλον ηλικιωμένους ή ανθρώπους με ήπια κινητικά προβλήματα να περπατούν καλύτερα. Θα διαθέτει νοημοσύνη, θα δέχεται φωνητικές εντολές, θα λειτουργεί αυτόνομα και θα μπορεί να υποστηρίζει πολυποίκιλα τους χρήστες του, τόσο κατά τη βάδιση όσο και κατά το κάθισμα ή την ανόρθωσή τους.
Γραφιστικές απεικονίσεις ρομποτικών συστημάτων για την υποβοήθηση της κίνησηςΓραφιστικές απεικονίσεις ρομποτικών συστημάτων για την υποβοήθηση της κίνησης Σχεδιάζεται από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο από την Ελλάδα συμμετέχει το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πέτρο Μαραγκό και τον επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Τζαφέστα, που ηγούνται της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ, το ρομποτικό βοήθημα θα είναι τροχήλατο και διαδραστικό, με ενσωματωμένους ενεργούς βραχίονες που θα μπορούν να υποστηρίζουν και να υποβοηθούν το χρήστη. Θα περιέχει κάμερες και οπτικούς αισθητήρες, για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί την πρόθεση των κινήσεών του, ενώ θα περιλαμβάνει αισθητήρες αφής, για να μετρά τη δύναμη που χρησιμοποιεί ο χρήστης για τη βάδιση, για το κάθισμα ή την ανόρθωσή του, και θα προσαρμόζει αντίστοιχα την παρεχόμενη βοήθεια.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ


ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ

Πράσινος κίνδυνος στο πιάτο μας

Η ιολογική παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με την εφαρμογή των ίδιων καινοτόμων μοριακών μεθόδων από όλα τα εργαστήρια και βασίστηκε στη Real Time PCR, που δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο
Μολυσμένα από ιούς μπορεί να καταλήξουν στο πιάτο μας τα μαρούλια και τα πράσινα κρεμμύδια, και μάλιστα το καλό πλύσιμο των λαχανικών δεν αρκεί για να τους απομακρύνει. Παρουσία τροφιμογενών ιών ανιχνεύεται επίσης στις φράουλες, στο χοιρινό κρέας και στα οστρακοειδή. Αυτό -μεταξύ άλλων- κατέδειξε το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα VITAL για την ασφάλεια των τροφίμων, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 15 χωρών και 20 ερευνητικών φορέων από όλη την Ευρώπη.
Καθεμιά από τις συμμετέχουσες χώρες ανέλαβε συγκεκριμένο τομέα ευθύνης. Ο έλεγχος των πράσινων λαχανικών σαλάτας έγινε στην Ελλάδα, τη Σερβία και την Πολωνία.
Από τη χώρα μας συμμετείχε η Μονάδα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας του Εργαστηρίου Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον Απόστολο Βανταράκη, επίκουρο καθηγητή. Σκοπός του προγράμματος δεν ήταν ο έλεγχος των τροφίμων, αλλά η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων ελέγχου τους, από το σημείο παραγωγής τους έως το σημείο πώλησής τους, καθώς και τρόποι για την αποφυγή μόλυνσής τους από ιούς σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής αλυσίδας.
Καινοτομία
Αναπόφευκτα, λοιπόν, έγιναν μετρήσεις και στα πράσινα λαχανικά, στα οποία διαπιστώθηκε η παρουσία ιών. Η ιολογική παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με την εφαρμογή των ίδιων καινοτόμων μοριακών μεθόδων από όλα τα εργαστήρια και βασίστηκε στη Real Time PCR, που δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο. Τα τρόφιμα ελέγχθηκαν για ορισμένους σημαντικούς παθογόνους ιούς, όπως οι νοροϊοί, οι οποίοι αποτελούν τη βασικότερη αιτία τροφιμογενούς γαστρεντερίτιδας, ο ιός της ηπατίτιδας Α, ο ιός της ηπατίτιδας Ε, οι ροταϊοί, οι οποίοι αποτελούν τη βασική αιτία της παιδικής ιογενούς γαστρεντερίτιδας, οι αδενοϊοί κ.ά., σε όλα τα στάδια, από το σημείο παραγωγής έως το πιάτο των καταναλωτών.
Στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία των πράσινων λαχανικών διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα θα μπορούσαν να μολυνθούν από την κακή ποιότητα του νερού άρδευσης, από τα μη επεξεργασμένα λιπάσματα ζωικής ή ανθρώπινης προέλευσης, από τα μολυσμένα χέρια ή τα μολυσμένα ρούχα των εργαζομένων που έρχονταν σε επαφή με τα συγκεκριμένα τρόφιμα, από τις μολυσμένες επιφάνειες του εξοπλισμού συγκομιδής, καθώς και από μολυσμένα πόμολα, τουαλέτες και νιπτήρες που υπήρχαν στα αγροκτήματα. Ο έλεγχος των δειγμάτων από όλα τα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας (νερό, χέρια των εργατών, λιπάσματα, αποθήκες και τα ίδια τα πράσινα λαχανικά) αποκάλυψε ότι το 20,09% ήταν θετικό για αδενοϊούς, που προκαλούν διάφορες λοιμώξεις, το 1,32% για ιό της ηπατίτιδας Α, το 3,42% για ιό της ηπατίτιδας Ε, το 2% για NoV GI και το 2,95% για NoV GII.
Μέτρα πρόληψης
Για να προληφθεί η μόλυνση των πράσινων λαχανικών σαλάτας από διάφορους ιούς, οι επιστήμονες πρότειναν μια σειρά από προληπτικά μέτρα:
Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται οργανικά λιπάσματα, αυτά να είναι μόνο επεξεργασμένα.
Το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση με ψεκασμό ή για την εφαρμογή χημικών λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων να είναι καθαρό.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται για πότισμα νερό από λίμνες, ποτάμια ή ανοιχτές δεξαμενές, να υπάρχουν συστήματα διανομής νερού στις καλλιέργειες που να το εμποδίζουν να έρχεται σε επαφή με τα φύλλα του λαχανικού, για να μειώνεται ο κίνδυνος της μόλυνσης.
Οι καλλιεργητές και εκείνοι που έρχονται σε επαφή με τα λαχανικά να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να χρησιμοποιούν τουαλέτες και όχι την ύπαιθρο.
Τα ανθρώπινα απόβλητα να μη διοχετεύονται στο έδαφος, ούτε να έρχονται σε επαφή με το νερό που χρησιμοποιείται για τις καλλιέργειες.
* Τέλος, ο εξοπλισμός συγκομιδής να καθαρίζεται συχνά, καθώς και καθετί που έρχεται σε επαφή με τα πράσινα λαχανικά.

ΕΝΖΥΜΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ


Ενζυμο-κλειδί για την πρόληψη καρδιαγγειακού επεισοδίου

Τον ενδεχόμενο θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια μπορούν να προβλέψουν πλέον οι επιστήμονες, ελέγχοντας ένα ένζυμο στο πλάσμα του αίματος, το οποίο ονομάζεται λιποπρωτεϊνική φωσφολιπάση Α2 (LP-PLA2). Οπως αποδείχτηκε για πρώτη φορά, το ένζυμο αυτό, που μεταφέρεται στο πλάσμα συνδεδεμένο κυρίως με την «κακή» λιποπρωτεΐνη -γνωστή ως LDL-, δεν αποτελεί μόνο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά και ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακού θανάτου.
Επίσης, για πρώτη φορά διεθνώς αποδείχθηκε σε κλινικό επίπεδο ότι, αντίθετα με την LP-PLA2 που συνδέεται με την LDL, τα επίπεδα της LP-PLA2 που συνδέονται με την «καλή» λιποπρωτεΐνη -γνωστή ως HDL- συσχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ενός οξέος καρδιαγγειακού επεισοδίου ή θανάτου.
Αυτά κατέδειξε τριετής προοπτική μελέτη του Κέντρου Αθηροθρόμβωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Τσελέπη, σε συνεργασία με τη Β' Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν», με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Αναστασίου -Νανά, και η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό καρδιολογίας «Journal of the American College of Cardiology».
Νέα δεδομένα
Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα γνώριζαν, χάρη στις πολυετείς έρευνες δύο κλινικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Καρδιολογικής, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Γουδέβενο, και της Παθολογικής, με επικεφαλής τον καθηγητή Μωυσή Ελισάφ, καθώς και του Κέντρου Αθηροθρόμβωσης, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Τσελέπη, ότι η LP-PLA2, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς νεότερους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, μεταφέρεται στο πλάσμα του αίματος συνδεδεμένη κυρίως με την LDL και λιγότερο με την HDL.
Η σύνδεση μεταξύ της LP-PLA2 και της LDL γίνεται κυρίως μέσω των μικρών σωματιδίων της LDL, τα οποία είναι τα πλέον επικίνδυνα για την αθηροσκλήρωση και την καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης αποδείχθηκε ότι η LP-PLA2 είναι αυξημένη σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα LDL-χοληστερόλης, όμως τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα, όπως είναι οι στατίνες, οι φιμπράτες και η εζετιμίδη, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδά της στην περίπτωση αυτή, παράλληλα με τη μείωση της LDL-χοληστερόλης, περιορίζοντας σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Τα νεότερα αποτελέσματα των ερευνητών σχετικά με τη λιποπρωτεϊνική φωσφολιπάση Α2 έχουν μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι σήμερα είναι δυνατόν να προσδιοριστούν τα επίπεδα του συγκεκριμένου ενζύμου στο πλάσμα και συνεπώς να γίνει εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου με το τεστ PLAC. Και φαίνεται ότι είναι κλινικά ιδιαίτερα χρήσιμος ο προσδιορισμός των επιπέδων του ενζύμου, όχι μόνο στο ολικό πλάσμα του αίματος, αλλά και στην HDL. 

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ "ΑΝΗΣΥΧΑ ΠΟΔΙΑ" ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ


ΑΝΗΣΥΧΑ ΠΟΔΙΑ»

Ανακουφίζει η «κρύα» αιμοκάθαρση

Την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνδρόμου των «ανήσυχων ποδιών», που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό των χρόνια αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, επιτυγχάνει η μείωση της θερμοκρασίας του διαλύματος αιμοκάθαρσης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη έρευνα του εργαστηρίου Κλινικής Εργοφυσιολογίας του Ινστιτούτου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας (υπάγεται στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), με επικεφαλής τον Γ. Σακκά, ερευνητή Κλινικής Εργοφυσιολογίας, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και το τμήμα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η έρευνα βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Νοσηλευτική Νεφρολογική Εταιρεία, στο ετήσιο συνέδριό της που έγινε στη Γαλλία.
Οι επιστήμονες, πραγματοποιώντας μετρήσεις σε δύο ομάδες νεφροπαθών, από τις οποίες μόνο η δεύτερη έπασχε από το συγκεκριμένο σύνδρομο, και υποβάλλοντάς τους σε αιμοκάθαρση με διάλυμα στους 37oC, που αποτελεί και την κλασική αγωγή, και σε αιμοκάθαρση με διάλυμα στους 35,5oC, διαπίστωσαν ότι η μείωση της θερμοκρασίας του διαλύματος κατά 1,5oC βελτίωσε όλους τους δείκτες ανησυχίας των κάτω άκρων κατά 60%, αλλά μόνο στους ασθενείς που έπασχαν από το σύνδρομο των «ανήσυχων ποδιών». Το σημαντικό είναι ότι δεν βρέθηκε κάποια αρνητική επίδραση της «κρύας αιμοκάθαρσης» στους δείκτες ποιότητας αιμοκάθαρσης των ασθενών.
Λιγότερα φάρμακα
Ο απλός και οικονομικός αυτός τρόπος απαλλάσσει τους πάσχοντες από την επιπρόσθετη φαρμακευτική αγωγή, η οποία συχνά συνοδεύεται από έντονες παρενέργειες. Το σύνδρομο των «ανήσυχων ποδιών» είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει το 40% των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, το οποίο στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 4.000 άτομα και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και χαμηλούς δείκτες ποιότητας ζωής. Τα συμπτώματά του είναι ιδιαίτερα βασανιστικά για τους πάσχοντες: ανησυχία, φαγούρα, κράμπες, μούδιασμα και αγωνία για την ολοκλήρωση της αιμοκάθαρσης.
Το Εργαστήριο Κλινικής Εργοφυσιολογίας του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ειδικεύεται στη διεξαγωγή κλινικών μελετών, χρησιμοποιώντας τις εναλλακτικές θεραπείες και τη σωματική άσκηση ως μέσα για τη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής των ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Τους ειδικούς απασχολεί κατά κόρον η αποκατάσταση και η επανένταξη των ασθενών, που υπόκεινται σε χρόνια αιμοκάθαρση, στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής.