Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ


ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Η «ΛΙΜΝΗ»

Τα μυστήρια της Ερυθράς Θάλασσας

Η Ερυθρά Θάλασσα και τα όσα κρύβει φαίνεται ότι ελκύουν ως μαγνήτης το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το οποίο ετοιμάζεται για την τρίτη αποστολή του στην περιοχή μέσα σε διάστημα τριών ετών.
Σύνθεση φωτογραφιών από το βαθυσκάφος «Θέτις»: φύκια και σπόγγοι, νεκροί αχινοί στα όρια της λίμνης και αχηβάδες καλυμμένες από στρώματα βακτηρίωνΣύνθεση φωτογραφιών από το βαθυσκάφος «Θέτις»: φύκια και σπόγγοι, νεκροί αχινοί στα όρια της λίμνης και αχηβάδες καλυμμένες από στρώματα βακτηρίωνΣαν ένα ταξίδι στο άγνωστο ξεκίνησε η αποστολή την πρώτη φορά, στην πορεία όμως η Ερυθρά Θάλασσα εξελίχθηκε σε «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους Ελληνες ερευνητές, καθώς ανακάλυψαν -μαζί με Σαουδάραβες επιστήμονες- μια «λίμνη» έκτασης 2,2 τ. χλμ. στο βυθό της ανατολικής κεντρικής θάλασσας, 20 χλμ. από τις ακτές της Σαουδικής Αραβίας και σε βάθος 850 μέτρων, με αυξημένη αλατότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ερυθρά Θάλασσα.
Το νερό που αναβλύζει στη «λίμνη» είναι περίπου τρεις φορές πιο αλμυρό και αυτό θεωρείται ένδειξη από τους επιστήμονες ότι κάτω από τον πυθμένα υπάρχει συσσωρευμένο αλάτι. Παρατηρείται επίσης ότι η στάθμη του νερού, ενώ σε πρώτη φάση ανεβαίνει, ξαφνικά κατεβαίνει, καθώς κάποιος άγνωστος μηχανισμός το διοχετεύει σε εξίσου άγνωστη κατεύθυνση. Το φαινόμενο αποτυπώνεται σε βράχους του βυθού, με εμφανή τα ίχνη από το ύψος του νερού.
Αλλες ερευνητικές ομάδες είχαν εντοπίσει διαφορετικές λίμνες, περίπου στη μέση της Ερυθράς Θάλασσας, οι οποίες ήταν επίσης αλμυρές, είχαν όμως θερμοκρασία νερού που έφτανε τους 70 βαθμούς Κελσίου. Αυτό αποτελεί ένδειξη για τους επιστήμονες ότι η απομάκρυνση των τεκτονικών πλακών μεταξύ Αφρικής και Σαουδικής Αραβίας δημιουργεί σιγά σιγά έναν καινούργιο ωκεανό στη θέση της Ερυθράς Θάλασσας...
Το βαθυσκάφος «Θέτις» ενώ καταδύεται στην Ερυθρά ΘάλασσαΤο βαθυσκάφος «Θέτις» ενώ καταδύεται στην Ερυθρά ΘάλασσαΖωή
Εκτός από την αλμυρή αυτή λίμνη, οι Ελληνες επιστήμονες εντόπισαν επίσης ένα... ποτάμι βακτηρίων, κοράλλια που απαντούν σε μεγάλα βάθη, αλλά και είδη τα οποία χρήζουν μελέτης, καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί αλλού. Αρχικά, το ΕΛΚΕΘΕ είχε προσκληθεί από τους Σαουδάραβες να αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο, καθώς το επιστημονικό έργο είχε ανατεθεί σε Αμερικανούς και Κινέζους. Οι Ελληνες, όμως, προχώρησαν πέρα από το ρόλο τους και, αναπτύσσοντας κοινή επιστημονική δράση, βοήθησαν αποτελεσματικά στη χαρτογράφηση ενός τμήματος της Ερυθράς Θάλασσας.
Η νέα αποστολή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών έχει στόχο να μελετήσει τα ψάρια που βρίσκονται κοντά στις αλμυρές λίμνες, να πάρει μικροβιολογικά δείγματα από πλαγκτόν, δείγματα από ιζήματα και οργανισμούς, να μελετήσει το μηχανισμό που ανεβάζει και κατεβάζει τη στάθμη του νερού στις λίμνες και -τέλος- να εξερευνήσει τα κοράλλια, που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν στην προηγούμενη αποστολή.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΓΗΣ


ΟΙ ΗΧΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ «ΜΟΥΣΙΚΗ» ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

«Τα τραγούδια της Γης»

Μοιάζει με μουσική από το Διάστημα και η αλήθεια είναι ότι η σύνθεση έγινε από τον πλανήτη Γη! Σε ρόλο παραγωγού ο Αντώνης Παλάσκας, γνωστός από τη θητεία του στο συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής «Στέρεο Νόβα», αποφάσισε ως νέος Προμηθέας να μεταφέρει για πρώτη φορά τη μουσική αυτή στο ελληνικό μουσικό κοινό.
Φωτογραφία του Βόρειου Σέλαος στο νορβηγικό ουρανό. Το Σύμπαν προσφέρει, εκτός από... μουσική, και μαγευτικές εικόνεςΦωτογραφία του Βόρειου Σέλαος στο νορβηγικό ουρανό. Το Σύμπαν προσφέρει, εκτός από... μουσική, και μαγευτικές εικόνεςΟλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2012, όταν η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός και συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έδωσε στον Αντ. Παλάσκα μια σειρά από ήχους που παράγονται στο Διάστημα και συγκεντρώνονται από δορυφόρους. Οι ήχοι αυτοί, που άλλοτε μοιάζουν με κελάηδισμα πουλιών, άλλοτε με χορωδία, άλλοτε με ραδιόφωνο που δεν πιάνει καλά τη συχνότητα, άλλοτε με σφυρίγματα και άλλοτε με ακούσματα που παραπέμπουν σε καθημερινές μας εμπειρίες, είναι γνωστοί στους επιστήμονες ως «τα τραγούδια της Γης».
Ο Αντώνης Παλάσκας, όταν τα άκουσε για πρώτη φορά, εντυπωσιάστηκε: «Οι ήχοι του Σύμπαντος έχουν κοινά με τη μουσική που έγραφαν οι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής από το 1950 και μετά. Ακούγοντας αυτούς τους ήχους, ένιωσα ότι το Σύμπαν είναι κάτι ζωντανό, κάτι που ζει και "μιλάει". Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο αυτοί οι ήχοι της Γης μπορούν να αγγίξουν τον κόσμο, γιατί τα μουσικά μας ακούσματα διαμορφώνονται από την κοινωνία στην οποία ζούμε, και η δική μας κοινωνία δεν είναι δομημένη έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί κάτι τόσο καινούργιο».
Ο συνθέτης θεωρεί ότι η δική του συμμετοχή στο εγχείρημα αυτό περιορίστηκε στο να βάλει τους ήχους που του δόθηκαν σε μια μουσική φόρμα, προκειμένου το έργο να πάρει μουσική μορφή. «Εμοιαζε σαν να μου έδωσαν μια ορχήστρα και εγώ το μόνο που είχα να κάνω ήταν η παραγωγή», τονίζει...
Αλληλεπίδραση
Σύμφωνα με τη Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, «καθημερινά πλήθος από σωματίδια ξεκινούν από τον Ηλιο προς όλες τις κατευθύνσεις του μεσοπλανητικού χώρου, παρασύροντας μαζί τους και το ηλιακό μαγνητικό πεδίο και δημιουργώντας τον ηλιακό άνεμο. Ο ηλιακός άνεμος αλληλεπιδρά με τη γήινη μαγνητόσφαιρα και αυτή η αλληλεπίδραση έχει αποτέλεσμα την εισαγωγή ενέργειας στο χώρο όπου εκτείνεται το μαγνητικό πεδίο της Γης».
Αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που παράγονται σε διάφορες περιοχές του γεωμαγνητικού πεδίου και μπορούν να διαδίδονται σε μεγάλες περιοχές του, λειτουργούν ως μια φυσική πηγή ραδιοφωνικών κυμάτων, που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή. «Βέβαια, για να ακούσουμε τις συχνότητες των κυμάτων αυτών, πρέπει να τις μετατρέψουμε από ραδιοφωνικά κύματα σε ακουστικά, όπως ακριβώς κάνει και ένα ραδιόφωνο», προσθέτει. Αυτό έκαναν, λοιπόν, και οι επιστήμονες και παρήγαγαν διαφόρων ειδών ήχους που προέρχονται από την ατμόσφαιρα, την ιονόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα της Γης, ως αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών.
Πρώτος διδάξας
Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που μουσική και επιστήμη συναντώνται, καθώς από τον 6ο π.Χ. αιώνα ο Πυθαγόρας, ο οποίος υπήρξε μαθηματικός, φιλόσοφος και θεωρητικός της μουσικής, είχε αντιστοιχίσει στον Ηλιο, τη Σελήνη και σε κάθε πλανήτη από μία νότα, δομώντας έτσι ένα τονικό σύστημα, σύμφωνα με την «αρμονία των σφαιρών».
Υστερα από πειράματα και υπολογισμούς που έκανε με τους μαθητές του για τον τρόπο που μεταβάλλεται το τονικό ύψος ενός ήχου με το μήκος της ταλαντούμενης χορδής σε ένα μονόχορδο, διαπίστωσε ότι τα μουσικά διαστήματα που παράγονται ακολουθούν συγκεκριμένες αριθμητικές αναλογίες και κατέληξε στο ότι η μουσική αποτελεί μαθηματική επιστήμη. Βέβαια, όσον αφορά τη θέση και τις αποστάσεις των πλανητών, μπορεί να κατέληξε σε λάθος συμπεράσματα, όμως ήταν μάλλον προφητική η ανακάλυψή του για τη σχέση μεταξύ μουσικής και επιστήμης...
INFO
Οσοι ενδιαφέρονται για ένα... ευρύτερο πλανητικό ταξίδι γνώσης, υπό τους ήχους μουσικής, με πρώτη ύλη «Τα τραγούδια της Γης» θα έχουν τη δυνατότητα να το απολαύσουν στις 28 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ομιλητές τους Ιωάννη Δαγκλή, διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικό, και Αντώνη Παλάσκα, συνθέτη σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Για κρατήσεις θέσεων, τηλ. 210-3689502-6, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00. Είσοδος ελεύθερη.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑ


Ο χρόνος είναι χρήμα και έκφραση αλληλεγγύης

Μορφή ανθρωπιστικής... πανδημίας παίρνει το τελευταίο διάστημα η σύσταση και η λειτουργία Δικτύων Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Τραπεζών Χρόνου
Ενεργοί πολίτες, φορείς και δήμοι, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν το ήδη συρρικνωμένο οικογενειακό εισόδημα, καταφεύγουν σε λύσεις του παρελθόντος που έχουν όμως «άρωμα» του σήμερα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λειτουργούν ήδη τέτοιες δράσεις ενώ σύντομα πρόκειται να λειτουργήσουν στον Χολαργό, στου Παπάγου, στο Περιστέρι, στο Μαρκόπουλο, στη Ρόδο, στην Πεύκη, στη Λυκόβρυση, στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, στην Αρτέμιδα, στα Σπάτα και στο Νέο Ψυχικό.
Το εγχείρημα δοκιμάστηκε αρκετά χρόνια πριν σε χώρες του εξωτερικού, ενώ σε εμβρυϊκή μορφή εφαρμοζόταν παλαιότερα και στην Ελλάδα. Με όπλο τους την τεχνολογία και το Διαδίκτυο, άνθρωποι διαφορετικού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, διαφορετικών επαγγελμάτων, διαφορετικού φύλου και φυλής, που μένουν συνήθως στην ίδια περιοχή, έρχονται σε επαφή, μέσω της Τράπεζας ή του Δικτύου, για να προσφέρει ο καθένας ανιδιοτελώς τις επαγγελματικές του υπηρεσίες ή και τις δεξιότητές του σε κάποιο άλλο μέλος.
Αυτό που προσδοκά είναι να λάβει κι εκείνος βοήθεια όταν τη χρειαστεί, χωρίς να απαιτείται να ξοδέψει ούτε ευρώ. Ετσι αφ' ενός εξοικονομούνται χρήματα από τον οικογενειακό κορβανά και αφ' ετέρου καλλιεργείται η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων.
Αξιοπρεπώς
Στις προσφερόμενες αλλά και τις ζητούμενες υπηρεσίες ο κύκλος διαρκώς διευρύνεται αφού δεν υπάρχει περιορισμός, αρκεί να είναι στο πλαίσιο της αξιοπρέπειας. Τεχνικές εργασίες, όπως βάψιμο, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά κ.λπ., υπηρεσίες ομορφιάς και υγείας, όπως μανικιούρ, αποτρίχωση, ενέσεις κ.λπ., μαθήματα χορού, ξένων γλωσσών, ελληνικών, αγροτικές εργασίες, επιστημονικές εργασίες, νομικές συμβουλές, και ό,τι άλλο βάλει ο ανθρώπινος νους, πιστώνονται και χρεώνονται στο σύστημα μιας τέτοιας οντότητας.
Η ανταπόδοση της βοήθειας γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μην υπάρχει εκμετάλλευση κάποιων μελών, χωρίς αυτό βέβαια να τηρείται απαρέγκλιτα. Η κάθε ώρα που ξοδεύει κάποιος για να προσφέρει μια υπηρεσία σε κάποιον άλλον, του δίνει αυτόματα το δικαίωμα να διεκδικήσει κι εκείνος με τη σειρά του υπηρεσίες που έχει επιλέξει, αντίστοιχου χρόνου, και τις οποίες θα λάβει όχι απαραίτητα από το πρόσωπο στο οποίο τις πρόσφερε, αλλά απ' οποιοδήποτε μέλος της Τράπεζας Χρόνου.
Λογαριασμοί
Ο λογαριασμός των δοσοληψιών κάθε μέλους ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή κάθε φορά που προσφέρεται ή λαμβάνεται κάποια υπηρεσία. Στις Τράπεζες Χρόνου η λαϊκή ρήση «Ο χρόνος είναι χρήμα» φαίνεται ότι γίνεται πράξη, καθώς το μοναδικό νόμισμα με το οποίο κοστολογείται η κάθε εργασία είναι η ώρα και όλες οι εργασίες έχουν την ίδια αξία.
Η Τράπεζα Χρόνου ως θεσμός εμφανίστηκε πριν από τα Δίκτυα Ανταλλαγής Υπηρεσιών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο δράσεων του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρό του Νίκη Ρουμπάνη, «βλέποντας κάτι αντίστοιχο στην Ιταλία πριν από μερικά χρόνια και έχοντας μεγάλο αριθμό εθελοντών στο Δίκτυό μας το οποίο θέλαμε να αξιοποιήσουμε, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο».
Βέβαια εξαίρεση αποτελεί η Τράπεζα Χρόνου του Μοσχάτου, που έχει συγκροτήσει η Κίνηση Πολιτών «Μεσοποταμία», στην οποία η κοστολόγηση δεν γίνεται με την ώρα αλλά με την υπηρεσία.
Λοιπές «χρεώσεις»
Στα Δίκτυα Ανταλλαγής Υπηρεσιών, ο τρόπος χρέωσης διαφέρει και αντί με την ώρα γίνεται ή με «κουκούτσια», ή με «τσαμπιά», ή με «οβολούς», ή με «ΤΕΜ», ή με «κουκιά», ή με «LETS», ή με «ΚΟΙ.ΝΟ» ή με όποιο άλλο εναλλακτικό εικονικό νόμισμα επινοήσουν οι δημιουργοί τους. Η λογική όμως και εδώ είναι η ίδια εκτός κάποιων εξαιρέσεων.
Η κάθε προσφερόμενη υπηρεσία αξιολογείται διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή. Σε κάποιες κοστολογείται και χρεώνεται αναλόγως στην τοπική νομισματική μονάδα, που σε άλλα δίκτυα, όπως στο ΤΕΜ Μαγνησίας, οι συναλλαγές γίνονται με συγκερασμό πολλές φορές του εικονικού νομίσματος και του ευρώ, σε μια προσπάθεια, όπως ισχυρίζεται ο Γιάννης Γρηγορίου, ιδρυτικό μέλος του δικτύου, «να υποστηριχτεί η τοπική αγορά, οι επαγγελματίες και οι άνεργοι».

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΥΣΤΕΡΙ


Μεταμόσχευση κερατοειδούς χωρίς νυστέρι

Μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, για τα... μάτια σας μόνο, υπόσχονται μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύτερη όραση και μικρότερη ταλαιπωρία.
Η νέα τεχνική, με την ονομασία Femtosecond Laser Ν-cut, εφαρμόζεται με ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην Πανεπιστημιακή Κλινική Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης, στο Ινστιτούτο Οπτικής και Ορασης, με επικεφαλής τον καθηγητή Οφθαλμολογίας, Γιάννη Παλλήκαρη. Χρησιμοποιείται σε εξατομικευμένες μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, χωρίς τη χρήση «κλασικού» νυστεριού, και δυνητικά υποψήφιοι είναι κυρίως ασθενείς με ιστορικό κερατόκωνου, φυσαλιώδους κερατοπάθειας και τραυματισμού κερατοειδούς.
Η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια τελευταίας τεχνολογίας laser (Femtosecond Laser), η οποία έχει το πλεονέκτημα να εστιάζει στο εσωτερικό του κερατοειδούς με μεγάλη ακρίβεια, αλλά και να διαχωρίζει τον ιστό, ενώ, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, προγραμματίζεται το σχήμα και οι ακριβείς διαστάσεις της κοπής.
Με την εφαρμογή μιας πρωτοποριακής τομής που επινοήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου και η οποία ονομάζεται «Ν-cut», το μόσχευμα του δότη κόβεται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου λήπτη, έτσι ώστε να εφαρμόσει απόλυτα στον οφθαλμό του. Η καινοτόμος «Ν-cut» αποτελείται από ένα πρόσθιο και ένα οπίσθιο κάθετο τμήμα, τα οποία ενώνονται με ένα λοξό, γωνιακό πεταλοειδή δακτύλιο εντός του κερατοειδικού στρώματος. Οι ιστολογικές μελέτες για την τομή αυτή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ολες οι προεγχειρητικές μετρήσεις των διαφορετικών παραμέτρων του οφθαλμού πραγματοποιούνται με τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ευκρίνειας μηχανήματα, και με βάση αυτές γίνεται ο εξατομικευμένος σχεδιασμός και η τελική διαμόρφωση της κοπής, με ακρίβεια της τάξης του μικρομέτρου (χιλιοστού του χιλιοστού). Η τομή ολοκληρώνεται σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα, χωρίς να επιβαρύνει το μάτι.
Ο νέος αυτός τρόπος κερατοπλαστικής έχει δώσει ήδη θετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου. Ολοι οι οφθαλμοί στους οποίους εφαρμόστηκε εμφάνισαν υψηλή οπτική οξύτητα χωρίς τη χρήση γυαλιών, από την πρώτη κιόλας μέρα μετά την επέμβαση, και η συνολική επαναφορά της όρασης επιτεύχθηκε με γρηγορότερο ρυθμό σε σύγκριση με τις συμβατικές μεταμοσχεύσεις, ενώ η χρήση ραμμάτων ήταν περιορισμένη.
Οι ασθενείς εμφάνισαν πολύ μικρότερο βαθμό αστιγματισμού σε σχέση με τους ασθενείς των συμβατικών μεταμοσχεύσεων, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που είχαν καλύτερη όραση από την πρώτη κιόλας μέρα. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της μεθόδου Femtosecond Laser Ν-cut, ενώ αξιοσημείωτη επίσης είναι μετεγχειρητικά η σταθερότητα που παρατηρήθηκε άμεσα μεταξύ του μοσχεύματος και του ιστού του λήπτη.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ


«Μητροπολιτικό πάρκο» μόνο στα... χαρτιά

Σε απαξίωση έχει περιέλθει ο Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών Αττικής, σε μαρασμό και μία από τις προστατευόμενες περιοχές του, το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
Για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα χρόνο χωρίς ρεύμα και άνυδρο για πολλούς μήνες βρίσκεται το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας, με έκταση 1.200 στρεμμάτων.
Ο Μητροπολιτικός Φορέας, στον οποίο ανήκει -εκτός από το Πάρκο- ο Κηφισός και ο Ελαιώνας, συστάθηκε κάτω από τις επιταγές της τρόικας, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων οργανισμών το φθινόπωρο του 2011. Ο νέος φορέας κατάργησε τους τρεις ανεξάρτητους φορείς στους οποίους ανήκαν οι παραπάνω περιοχές.
Βέβαια, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Σταύρο Μηλιώνη, του οποίου η θητεία έχει λήξει, «λογιστικά αλλά και ουσιαστικά, κανένας φορέας απ' τους προηγούμενους δεν έχει καταργηθεί, γιατί είναι αδύνατον να ξεπεραστούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, όπως, για παράδειγμα, δηλώσεις του ΦΠΑ που για χρόνια δεν γίνονταν. Ο μόνος φορέας από τους προηγούμενους που ήταν ενεργός ήταν εκείνος του πάρκου "Αντώνης Τρίτσης". Οι υπόλοιποι δύο, όπως διαπιστώσαμε, ήταν σε αδράνεια».
Μετά τη σύστασή του ο νέος φορέας, αν και μητροπολιτικός, φαίνεται ότι ξεχάστηκε στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ. Χωρίς πρόβλεψη για χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό, χωρίς ενίσχυση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με περιστασιακή οικονομική βοήθεια από το Πράσινο Ταμείο.
Ακέφαλη
Η προσωρινή διοίκηση που είχε αναλάβει την κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας βρέθηκε ακέφαλη ένα χρόνο μετά.
Ετσι, δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν βασικές ανάγκες του πάρκου, όπως οι λογαριασμοί και η μισθοδοσία, αφού δεν είναι δυνατόν να γίνουν αναλήψεις από τον τραπεζικό λογαριασμό.
Ο φορέας αδυνατεί επίσης να προχωρήσει στην αξιοποίηση εγκαταλειμμένων χώρων, που και σημαντικά οικονομικά οφέλη θα του απέφερε, αλλά και στη βελτίωση της εικόνας του πάρκου θα συνέβαλλε.
Η υποτυπώδης λειτουργία του πάρκου αυτή τη στιγμή γίνεται χάρη στην παρουσία εθελοντών, αλλά και στη συνεργασία του με ΜΚΟ, η οποία, στο πλαίσιο προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, έχει στελεχώσει το φορέα με συμβασιούχους πεντάμηνης διάρκειας.
Η διοίκηση, σύμφωνα με τον Σ. Μηλιώνη, «είχε προτείνει σχέδιο δράσης σύμφωνα με το οποίο ο φορέας θα μπορούσε να είναι οικονομικά αυτοδύναμος σε βάθος 18 μηνών, εάν βέβαια μπορούσε να μηδενίσει τα χρέη του και να λύσει τα διοικητικά του προβλήματα».
Ομως, παρά τις συνεχείς οχλήσεις στο ΥΠΕΚΑ εδώ και μήνες για το διορισμό τουλάχιστον διοίκησης, τίποτα δεν έχει γίνει, με τα προβλήματα απλά να αθροίζονται και το πάρκο να καταρρέει.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ


Ασφαλής εξωσωματική με το εμβρυοσκόπιο

Τέλος στις πολύδυμες κυήσεις αμφίβολου αποτελέσματος φέρνει στον τομέα της εξωσωματικής το εμβρυοσκόπιο, μία νέα μη επεμβατική συσκευή
Επιτυγχάνει καλύτερη αξιολόγηση των εμβρύων προκειμένου να επιλεγεί το καταλληλότερο για την εμβρυομεταφορά και χρησιμοποιείται ήδη και στην Ελλάδα. Παράλληλα, η «υαλοποίηση» υγιών ωαρίων διευκολύνει τις γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία για τον καρκίνο να έχουν την ευκαιρία για μια ασφαλή εγκυμοσύνη στο μέλλον, ενώ τα νέα φαρμακευτικά πρωτόκολλα μειώνουν θεαματικά τις παρενέργειες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ο καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ταρλατζής, εξηγεί ότι «μεγάλο αγκάθι έως τώρα αποτελούσε η επιλογή του καταλληλότερου γονιμοποιημένου ωαρίου, για μεταφορά στη μήτρα της υποψήφιας. Ανάμεσα σε ωάρια που φαίνονταν ίδια, υπήρχαν κάποια που είχαν περισσότερες πιθανότητες για επιτυχή εγκυμοσύνη».
Δυστυχώς, όμως, αφ' ενός η αδυναμία σωστής αξιολόγησης και αφ' ετέρου η αγωνία των ζευγαριών και των γιατρών τους να επιτύχουν το στόχο τους, οδηγούσε στη μεταφορά περισσότερων του ενός εμβρύων, με συνέπεια, εάν κατέληγαν σε κυοφορία, συχνά να μην είναι μονήρης αλλά πολύδυμη, με σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για τα νεογνά.
Επιλογή
Το εμβρυοσκόπιο βοηθά πλέον στην καλύτερη αξιολόγηση των εμβρύων προκειμένου να επιλεγεί το καταλληλότερο για την εμβρυομεταφορά. Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται σε κλειστό περιβάλλον κλιβάνου, όπου παρακολουθούνται και φωτογραφίζονται συνεχώς επί είκοσι τέσσερις ή σαράντα οκτώ ώρες. Με βάση τις παρατηρήσεις της εξέλιξης και της μορφολογίας των εμβρύων στο εμβρυοσκόπιο, αξιολογείται η βιωσιμότητα του καθενός, χωρίς να επηρεάζεται το ίδιο με κάποιον τρόπο.
Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων γίνεται η επιλογή των καλύτερων. Οταν φτάνει η ώρα της εμβρυομεταφοράς, ο αριθμός των ωαρίων που μεταφέρονται είναι ένα έως δύο, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό το ενδεχόμενο των πολύδυμων κυήσεων και παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες στην υποψήφια να μείνει έγκυος, καθώς έχει επιλεγεί το καλύτερο γονιμοποιημένο ωάριό της.
Στην περίπτωση που κάποια ωάρια χρειαστεί να τοποθετηθούν στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση, σύμφωνα με τον καθηγητή, μία νέα μέθοδος κρυοσυντήρησης εμβρύων, η οποία ονομάζεται «υαλοποίηση», υπερέχει της προηγούμενης. Ετσι, γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο και πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία ή γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία, μπορούν να καταψύξουν και να διατηρήσουν επί μακρόν τα ωάριά τους χωρίς προβλήματα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα αποτελέσματα μετά την απόψυξη των ωαρίων είναι ικανοποιητικά.
Νέο τεστ
Εξελίξεις υπάρχουν και στον τομέα της προεμφυτευτικής γενετικής ανάλυσης των εμβρύων. Ενα καινούργιο γενετικό τεστ, που ονομάζεται Μοριακός Καρυότυπος, διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τον εντοπισμό γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο: «Με τη μέθοδο αυτή εξετάζονται και τα 46 χρωμοσώματα του ανθρώπινου γονιδιώματος λεπτομερώς, ενώ με την παλαιότερη μέθοδο εξετάζονταν 8-9 χρωμοσώματα. Ετσι, το ενδεχόμενο να μην εντοπιστεί κάποια γενετική ανωμαλία ήταν πολλαπλάσιο στο παρελθόν».Τα νέα φαρμακευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα έχουν ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες των φαρμάκων που χορηγούνταν κατά τις εξωσωματικές (διόγκωση ωοθηκών, συγκέντρωση υγρών στην κοιλιά μετά την ορμονοθεραπεία κ.λπ.).
Στο εγγύς μέλλον, δε, θεωρείται βέβαιο ότι «η πειραματική μέθοδος δημιουργίας ωαρίων και σπερματοζωαρίων από βλαστοκύτταρα, που εφαρμόστηκε επιτυχώς σε ποντίκια από Ιάπωνες, θα βρει εφαρμογή και στους ανθρώπους και θα δώσει προοπτική σε άνδρες και γυναίκες, χωρίς δικούς τους γαμέτες (σπερματοζωάρια ή ωάρια), να αποκτήσουν δικά τους παιδιά».

ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ


Της ΒΟΥΛΑΣ ΚΟΥΛΙΣΟΠΟΥΛΟΥ eleftherotypia@eleftherotypia.net
Διπλάσιες πιθανότητες να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 100 χρόνια ζωής έχουν οι άντρες στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους. Αντίθετα, στη βόρεια Ευρώπη μακροημερεύουν διπλάσιες γυναίκες σε σχέση με εκείνες της νότιας Ευρώπης και της Ελλάδας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πανευρωπαϊκή έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 12 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Στάθη Γκόνο, διευθυντή του Προγράμματος Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το οποίο συμμετείχε στην έρευνα, στόχος της έρευνας ήταν να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά και γενετικά αίτια της μακροβιότητας. Για το σκοπό αυτό μελετήθηκαν -σε κάθε μία από τις δώδεκα χώρες- 100-200 οικογένειες που διέθεταν δύο ή περισσότερα αδέλφια εν ζωή, μεγαλύτερα των 90 ετών. Ανάμεσά τους υπήρχαν και τέσσερις οικογένειες από τις σκανδιναβικές χώρες, η κάθε μία από τις οποίες διέθετε από πέντε αδέλφια εν ζωή, όλα άνω των 90 ετών! Το προβάδισμα στη μακροζωία αποδείχθηκε άλλη μία φορά ότι κατέχουν οι γυναίκες και μάλιστα εκείνες που κατοικούν στη βόρεια Ευρώπη.
Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα, ο μεγαλύτερος αριθμός υπεραιωνόβιων εντοπίστηκε σε ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης και σε περιοχές νησιών του Ιονίου και του Αιγαίου. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην Ικαρία, επειδή αποτελεί γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή και είναι γνωστό στους επιστήμονες, σύμφωνα με τον κ. Γκόνο, ότι «σε κλειστές κοινωνίες υπάρχει μεγάλο ποσοστό διατήρησης της γενετικής πληροφορίας».
Τα αίτια
Οι μακροβιότεροι Ελληνες διαπιστώθηκε ότι ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες και δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία. Ωστόσο, ο υγιεινός τρόπος ζωής που είχαν υιοθετήσει λειτουργούσε προστατευτικά στην υγεία τους, κατατάσσοντάς τους σε υψηλή θέση στο... πάνθεον των μακροβιότερων ανθρώπων. Αντίθετα, στις σκανδιναβικές χώρες οι υπέργηροι όφειλαν τη μακροβιότητά τους στο πολύ καλά οργανωμένο σύστημα υγείας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απροσδόκητα αποτελέσματα σε βόρεια και νότια Ιταλία, όπου παρατηρείται το εξής παράδοξο: Στο Νότο, τα ποσοστά της μακροβιότητας των ανδρών και των γυναικών είναι υψηλά, αντίστοιχα με αυτά της Ελλάδας, ενώ στο Βορρά τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα, αντίστοιχα αυτών της βόρειας Ευρώπης. Ειδικότερα, στη Σαρδηνία, με τους 1.000.000 κατοίκους, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό μακροβιότητας έφτανε το 1% του πληθυσμού, δεκαπλάσιο δηλαδή από το μέσο όρο στην Ευρώπη, που ανέρχεται στο 0,1%, ενώ υπήρχε ίσος αριθμός υπέργηρων ανδρών και γυναικών.
Στην πανευρωπαϊκή αυτή έρευνα οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον κ. Στάθη Γκόνο, αφού πήραν δείγματα αίματος από τους υπερηλίκους που συμμετείχαν, απομόνωσαν το γενετικό τους υλικό και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τέσσερις χρωμοσωμικές περιοχές που περιείχαν αντίστοιχα γονίδια μακροβιότητας. Ταυτόχρονα, όμως, μελέτησαν και περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι θεωρείται ότι σχετίζονται με τη μακροζωία. Συμπέραναν, λοιπόν, ότι σημαντικό ρόλο παίζει η μεσογειακή διατροφή, η οποία λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας στο κυκλοφορικό σύστημα των ανδρών, που είναι περισσότερο ευάλωτο σε ασθένειες από εκείνο των γυναικών.
Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες η διατροφή των Ελλήνων έχει διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει από τις καλύτερες, συγκριτικά μ' εκείνη των βορείων, κυρίως, χωρών της Ευρώπης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν και την επίδραση του καπνίσματος στη γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού. Η έρευνα κατέδειξε ότι το 67% των μακρόβιων αδελφών δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές, ενώ το 22% υπήρξαν καπνιστές για κάποιο διάστημα, αλλά το διέκοψαν όταν βρίσκονταν ακόμα σε νεαρή ηλικία.
Ο τελευταίος παράγοντας μακροβιότητας που ερευνήθηκε ήταν η ψυχολογία των υπερηλίκων. Στην ερώτηση «πώς αισθάνονται;», δύο στους τρεις ηλικιωμένους αποστόμωσαν τους ερευνητές, απαντώντας ότι «ένιωθαν γεμάτοι ζωή» και «έκαναν σχέδια για το μέλλον».

Το προφίλ της έρευνας

Η έρευνα ξεκίνησε το 2005 και διήρκεσε έξι χρόνια. Ηταν η πρώτη φορά στα χρονικά που μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα σε περισσότερες από μία χώρες.
Αν και τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα (πρόκειται να γίνει σύντομα στο επιστημονικό περιοδικό Aging Cell), το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών συνεχίζει σε εθνικό -πλέον- επίπεδο την έρευνά του για τη μακροβιότητα, παρακολουθώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 3-6 μήνες) την εξέλιξη της γήρανσης σε 50 εθελοντές.
Το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο εξελίσσεται με ορίζοντα ενός έτους, περιλαμβάνει αρχικά έλεγχο του βιολογικού τους ρολογιού, του χρόνιου στρες, της ποσότητας οξείδωσης και της ικανότητας των κυττάρων να απομακρύνουν τις κατεστραμμένες πρωτεΐνες. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως αλλαγή διατροφής, ασκήσεις γυμναστικής κ.λπ. και -στη συνέχεια- παρακολουθούν τη μεταβολή των δεικτών γήρανσης, αφού οι εθελοντές υλοποιήσουν τις προτεινόμενες αλλαγές.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΖΩΗ, ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΠΑΡ


Υγιεινή ζωή, ασπίδα και για το ήπαρ

Το συχνότερο αίτιο ηπατοπάθειας το 2020 στην Ελλάδα θα αποτελεί η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD). Μια νόσος που κάνει θραύση στον αναπτυγμένο κόσμο και χαρακτηρίζεται από εναπόθεση λίπους στα ηπατοκύτταρα.
Τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη κάνει ο Ευάγγελος Ακριβιάδης, καθηγητής Παθολογίας και Γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ. Με την ερευνητική ομάδα του, αποτελούμενη από τον Ε. Χολόγκιτα, λέκτορα, τον Λαυρέντη Παπαλαυρέντιο και τον Ιωάννη Γουλή, επίκουρο καθηγητή στο ΑΠΘ, παρακολούθησαν μεγάλο αριθμό ασθενών στην Δ' Παθολογική Κλινική του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η οποία έχει μακρά παράδοση στην αντιμετώπιση νοσημάτων του ήπατος.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D πιθανόν να δρα προστατευτικά έναντι της ανάπτυξης της λιπώδους νόσου του ήπατος και της στεατοηπατίτιδας. Η ισορροπημένη και υγιεινή δίαιτα, με περιορισμό των υδατανθράκων και των πολυακόρεστων λιπών και με την προσθήκη τροφών, όπως χόρτα, φρούτα, λαχανικά και ψάρια με Ω3-λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο και την αντιμετώπιση των συνυπαρχόντων νοσημάτων.
Δίαιτα-άσκηση
Γι' αυτόν το λόγο, η μείωση του σωματικού βάρους με τη βοήθεια διατροφολόγου επιβάλλεται, καθώς και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας με μέτρια αερόβια άσκηση 30 λεπτών, 3-5 φορές την εβδομάδα. Περιπτώσεις ασθενών με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερο του 35, οι οποίοι δεν μπορούν να χάσουν βάρος, πρέπει να εκτιμηθούν για την πιθανότητα υποβολής τους σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος είναι χρόνιο νόσημα, το οποίο, όταν συνυπάρχει με φλεγμονή και ίνωση στο συκώτι, ονομάζεται μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH). Στην περίπτωση αυτή, το ήπαρ του ασθενούς υφίσταται τις ίδιες βλάβες που υφίσταται το ήπαρ των αλκοολικών, αν και η κατανάλωση αλκοόλ από τους ασθενείς αυτούς είναι μικρή ή ανύπαρκτη. Αν και τα ακριβή αίτια που προκαλούν τη στεατοηπατίτιδα παραμένουν άγνωστα, έχει επισημανθεί ότι πρόκειται συνήθως για ασθενείς που χαρακτηρίζονται από αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης. Γι' αυτό και συνήθως είναι υπέρβαροι (έως και το 70%,) έχουν σακχαρώδη διαβήτη (έως και το 75%) και ενδεχομένως υπερλιπιδαιμία (έως και το 80%).
Χαρακτηριστικά
Η ασθένεια είναι αρκετά ύπουλη, καθώς τα 2/3 των περιπτώσεων υφίστανται συνήθως χωρίς συμπτώματα, ενώ στο υπόλοιπο 1/3 οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν μη ειδικά συμπτώματα, όπως αδυναμία, καταβολή και δυσφορία στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς. Η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως τυχαία, όταν σε κάποιον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώνεται μικρή ή μέτρια αύξηση των αμινοτρανσφερασών (ALT και AST), δηλαδή των ενζύμων που σχετίζονται με τη λειτουργία του ήπατος, ή όταν σε υπερηχογράφημα άνω κοιλίας διαπιστώνεται «λιπώδης διήθηση του ήπατος».
Οι ασθενείς με στεατοηπατίτιδα έχουν συνήθως αυξημένα λιπίδια (χοληστερίνη και ενδεχομένως τριγλυκερίδια) και πιθανόν αυξημένες τιμές σακχάρου αίματος. Για την τελική διάγνωση, πρέπει να αποκλειστούν τα υπόλοιπα αίτια χρόνιας ηπατοπάθειας, όπως η χρόνια ηπατίτιδα Β ή C, η λήψη φαρμάκων κ.λπ. Η τεκμηρίωση, αλλά και η εκτίμηση της βαρύτητας της κατάστασης γίνεται με βιοψία του ήπατος. Η στεατοηπατίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Φάρμακα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η βιταμίνη Ε, έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, χωρίς όμως οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια από τη μακροχρόνια χορήγηση. Οι ασθενείς με στεατοηπατίτιδα χάνουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους από καρδιοαγγειακά επεισόδια, λόγω συνυπαρχόντων νοσημάτων, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία και αρτηριακή υπέρταση.

ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ


Θυσιάζουν την υγεία τους για τη νίκη

Οι αθλητές και αθλήτριες ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής έχουν σημαντικές παρενέργειες στην ανάπτυξή τους, προκειμένου να πετύχουν.
Υψηλό είναι το τίμημα που πληρώνουν οι αθλητές της ενόργανης και της ρυθμικής γυμναστικής, όσον αφορά τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, και ειδικότερα τα παιδιά που ασχολούνται συστηματικά με τα αθλήματα αυτά. Μεταξύ άλλων, επιβραδύνεται σημαντικά η σωματική ανάπτυξή τους, καθυστερεί η εμφάνιση της εφηβείας και παρεμποδίζεται η σκελετική τους ωρίμανση.
Στα ανησυχητικά αυτά συμπεράσματα καταλήγει έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον Νεοκλή Γεωργόπουλο, επίκουρο καθηγητή Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον Κώστα Μάρκου, αναπληρωτή καθηγητή Ενδοκρινολογίας της...Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ερευνα
Την τελευταία δεκαπενταετία, η εν λόγω ερευνητική ομάδα, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), μελέτησε την επίδραση του άγχους και της έντονης φυσικής άσκησης στη σωματική και οστική ανάπτυξη, στην έναρξη και εξέλιξη της εφηβείας και στην ωρίμανση της αναπαραγωγικής λειτουργίας σε υψηλού επιπέδου αθλητές της ενόργανης και της ρυθμικής γυμναστικής.
Στη ρυθμική γυμναστική, η επιβράδυνση της ανάπτυξης εξισορροπούνταν από την καθυστερημένη εμφάνιση της εφηβείας και το τελικό ανάστημα έμενε ανεπηρέαστο. Αντίθετα, στην ενόργανη γυμναστική, όπου η σωματική καταπόνηση είναι μεγαλύτερη, στα παιδιά που ασκούνταν συνολικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το τελικό ανάστημα ήταν μικρότερο από το γενετικά καθορισμένο, και στα δύο φύλα, με μεγαλύτερη υστέρηση στα αγόρια. Και στα δύο αυτά αθλήματα υπήρχε χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα των αθλητών, καταδεικνύοντας την ύπαρξη ενεργειακού ελλείμματος, που ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας, από τη μία πλευρά, και της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων από την άλλη.
Επιπτώσεις
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις αθλήτριες το έντονο άγχος οδηγούσε σε απώλεια του καθημερινού ρυθμού έκκρισης της κορτιζόλης και σε διαταραχή των ορμονών του λιπώδους ιστού, με μείωση της έκκρισης της λεπτίνης και αύξηση της έκκρισης της αντιπονεκτίνης. Η έντονη σωματική αύξηση και το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο επέφεραν την παράταση της προεφηβικής περιόδου και την καθυστέρηση της εφηβείας, η οποία ακολουθούσε πιστά όχι την ηλικία του παιδιού, αλλά την οστική του ηλικία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
Η σωματική άσκηση επηρέαζε θετικά την οστική μάζα, αλλά η καθυστέρηση έναρξης της εφηβείας την επηρέαζε αρνητικά. Η οστική μάζα σχεδόν διπλασιαζόταν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε από την έναρξη της ήβης μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή. Αυτή η αύξηση έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καταγμάτων στην ενηλικίωση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, κατά τη διάρκεια της εφηβείας πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις αθλήτριες της ρυθμικής, οι οποίες -χωρίς ειδική ιατρική και προπονητική φροντίδα- κινδυνεύουν να οδηγηθούν αργότερα στην εμφάνιση της γυναικείας αθλητικής τριάδας, με διαταραχές ανωοθυλακορρηξίας, νευρογενή ανορεξία και οστεοπενία.
enet.gr

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η "ΜΑΧΗ" ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ


Μαίνεται η «μάχη του Υμηττού»

Μοιάζει με στόχο σε πεδίο βολής. Εναντίον του πυροβολούν σχεδόν όλοι. Ιδιοκτήτες γης και ακινήτων έως δήμοι και επιτροπές κατοίκων που ψάχνουν για τη διάσωσή του. Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφισή του, το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την προστασία του Υμηττού συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις
Πριν από λίγες ημέρες (15-2-2013) συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσής του, που είχαν υποβάλει επτά δήμοι (Παιανία, Γλυφάδα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Κρωπία, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Παπάγου-Χολαργός, Ηλιούπολη). Προσεχώς θα συζητηθούν στο ΣτΕ εκατοντάδες προσφυγές πολιτών που θεωρούν ότι θίγονται από το Π.Δ. για τον Υμηττό.
Σύμφωνα με τον Πάνο Τότσικα, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού, το Π.Δ. «παρέχει ελλιπή προστασία στον Υμηττό, αφού επιτρέπει τη δημιουργία δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών συγκροτημάτων και δεν απαγορεύει ρητά την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό, ενώ επιτρέπει την κατασκευή και λειτουργία δικτύων ενέργειας».
Κερδοσκοπία
Ο Κώστας Διάκος, δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση από την πλευρά των πολιτών που αγωνίζονται για τη διάσωση του Υμηττού, θεωρεί ότι «το Π.Δ. προωθεί φαινόμενα κερδοσκοπίας, αφού επιτρέπει την ανέγερση αποθηκών και άλλων οικημάτων. Αυτά με τον καιρό μπορούν να αλλάξουν χρήση, αλλά και έκταση. Κάπως έτσι δεν ξεκινούν όλες οι παρανομίες; Βάζουμε πρώτα ένα τροχόσπιτο σε ένα οικόπεδο, μετά χτίζουμε μια αποθήκη δίπλα, έπειτα φτιάχνουμε και μια βάση στο τροχόσπιτο και σε λίγο το αυθαίρετο είναι έτοιμο».
Με διαφορετική οπτική εναντιώνονται και οι δήμοι στο επίμαχο Π.Δ. Σύμφωνα με τον Χρήστο Δάβαρη, πρώην αντιδήμαρχο Παιανίας, στην περιοχή τους υπάρχουν από πολύ παλιά «μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που εντάχθηκαν πλέον με το νέο Π.Δ. στην Α ζώνη προστασίας, όπου δεν επιτρέπονται οι καλλιέργειες. Ετσι αγροτικές εκτάσεις κυρίως με ελιές οδηγούνται στον αφανισμό, αφού η άσκηση της γεωργίας στη συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται πλέον παράνομη.
Ο ίδιος προσθέτει πως με τη διεύρυνση της Α ζώνης προστασίας, πολλά σπίτια του οικισμού «Αγία Τριάδα» εντάσσονται πλέον στη «νεκρή» ζώνη, τη ζώνη Α.
Δύο ταχυτήτων
Ετσι δημιουργείται το παράδοξο πολλά αυθαίρετα σπίτια που βρίσκονται τόσο στον οικισμό της «Αγ. Τριάδας» όσο και στον οικισμό «Προσήλιο» να έχουν «νομιμοποιηθεί» στο παρελθόν με το νόμο Τρίτση, ενώ τα υπόλοιπα στερούνται πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, γιατί η ένταξή τους στη ζώνη Α αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Στο Δήμο Ηλιούπολης, σύμφωνα με το δήμαρχο Βασίλη Βαλασόπουλο, «το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη λειτουργία του Κέντρου Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, που λειτουργεί στον Υμηττό, ακριβώς από πάνω, υπό τις ευλογίες του Προεδρικού Διατάγματος, ενώ βρίσκεται μόλις 50 μέτρα από σχολεία. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία κυρίως των παιδιών.
»Το Δήμο Ηλιούπολης τον ενδιαφέρει η προστασία του Υμηττού, το έχει αποδείξει άλλωστε κάνοντας διάφορες δράσεις, όπως δενδροφυτεύσεις ή απομακρύνοντας επίδοξους καταπατητές, όμως θεωρεί ότι με το συγκεκριμένο Π.Δ. δεν προσφέρεται η απόλυτη προστασία στον Υμηττό, και δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η υγεία των κατοίκων».
Στη Γλυφάδα
Κεραίες της ΔΕΗ λίγα μέτρα από σχολεία, αυθαίρετα σπίτια και... νεκροταφεία, ορισμένα από τα «αξιοθέατα» του ΥμηττούΚεραίες της ΔΕΗ λίγα μέτρα από σχολεία, αυθαίρετα σπίτια και... νεκροταφεία, ορισμένα από τα «αξιοθέατα» του ΥμηττούΣτη Γλυφάδα, ο δήμαρχος Κώστας Κόκκορης μιλά για τις δυσλειτουργίες που έχει δημιουργήσει το Π.Δ. στην περιοχή του. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γλυφάδας από το 1978 είναι το κοιμητήριο. Για 130.000 κατοίκους που έχουμε, χρειαζόμαστε κοιμητήριο αρκετών στρεμμάτων. Εμείς έχουμε ένα πολύ μικρής έκτασης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε πέντε σχολικά συγκροτήματα και μία παιδική χαρά. Εκπονήσαμε σχετική μελέτη για τη δημιουργία καινούργιου νεκροταφείου στον Υμηττό.
»Δυστυχώς η συγκεκριμένη περιοχή εντάχθηκε στην Α ζώνη, όπου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση νεκροταφείου. Οταν όμως ο μέσος όρος αναμονής για να κηδέψεις το νεκρό σου είναι δέκα μέρες, τότε δεν έχεις άλλη εναλλακτική από το να πας στον Υμηττό. Ηδη έχουμε θάψει έντεκα νεκρούς εκεί, αφού στο παλιό μας νεκροταφείο υπάρχει τέτοιος κορεσμός ώστε οι νεκροί πλέον δεν αποσυντίθενται. Ομως αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που δημιούργησε το Π.Δ. Σε κανένα μέρος του κόσμου το δάσος δεν ξεκινάει μέσα από την πόλη, όπως συνέβη στην περίπτωσή μας. Μέσα στα όρια του δήμου μας υπάρχουν τρεις θύλακοι από οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Οι τριακόσιοι ογδόντα από αυτούς τους κατόχους οικοπέδων έχουν χτίσει. Στους υπόλοιπους εβδομήντα οκτώ δεν δίνεται η δυνατότητα γιατί με το νέο Π.Δ. εντάχθηκαν στη ζώνη Β, όπου απαγορεύεται η ανέγερση κατοικιών.
»Θύμα του νέου Π.Δ. έχει πέσει και το Αθλητικό Κέντρο Τερψιθέας, αφού με τη νέα οριοθέτηση ζωνών προστασίας, μόνο το γήπεδο είναι πλέον νόμιμο, ενώ όλο το υπόλοιπο είναι παράνομο».
Αστοχίες
Στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, ο δήμαρχος Σπύρος Πανάς, αν και θεωρεί ότι το Προεδρικό Διάταγμα προστατεύει κατά 95% τον Υμηττό, εν τούτοις θεωρεί ότι «υπάρχουν και κάποιες αστοχίες». Μια απ' αυτές εντοπίζεται στο "Χέρωμα", μια περιοχή της Βάρης, η οποία αν και εμφανίζει δόμηση κατά 80% (διαθέτει περί τις τετρακόσιες κατοικίες) και βρίσκεται σε πεδιάδα χωρίς δέντρα στις παρυφές του Υμηττού, εν τούτοις εντάχθηκε στη Β ζώνη προστασίας. Για την περιοχή αυτή είχε γίνει προσπάθεια στο παρελθόν από το δήμο να ενταχθεί στο σχέδιο. Τώρα, με την εξέλιξη αυτή, δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα.
Στο Δήμο Κρωπίας, λάβρος εμφανίζεται ο δήμαρχος Δημήτρης Κιούσης. «Το Π.Δ. δεν προστατεύει τον Υμηττό. Κάποιοι ήθελαν να τον διαχειριστούν μέσα από ΜΚΟ. Αντί η εποπτεία, οι μελέτες και η εκτέλεση των έργων να βρίσκονται στα χέρια των δήμων και της περιφέρειας, ήθελαν να περάσει στα χέρια τους. Στο όνομα της προστασίας του Υμηττού, στη νοτιοανατολική πλευρά, το Π.Δ. φτάνει στο όριο του σχεδίου πόλης. Υπάρχουν οικισμοί κτισμένοι πριν από το 1978, που τώρα υπάγονται στο Π.Δ., ελιές εκατοντάδων ετών που τώρα απαγορεύεται πλέον να καλλιεργηθούν, και περιουσίες που δημεύονται. Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και ελπίζουμε ότι θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στις αντιρρήσεις μας».
Σύμφωνα με τον δρα Απόστολο Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπο της δικηγορικής εταιρείας που έχει αναλάβει την προσφυγή στο ΣτΕ, αρκετών δήμων αλλά και ιδιωτών, το αίτημα της ακύρωσης του Π.Δ. στοιχειοθετείται κυρίως από:
** έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ απαιτούνταν,
** αδυναμία εναρμονισμού των διατάξεων του Π.Δ. με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, όπου σύμφωνα με το νόμο 15/15/1985 προβλεπόταν η δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου στις περιοχές όπου υπάρχουν οικισμοί, προκειμένου να ενταχθούν στα σχέδια πόλεως,
** μη τήρηση της διαδικασίας που προβλέπεται από τη σύμβαση Aarhus του 1998 για συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού,
** παραβίαση δικαιωμάτων ιδιοκτητών.
Βέβαια ο Α. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι «σε περίπτωση που το ΣτΕ απορρίψει το αίτημα ακύρωσης, τότε θα υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προσθέτει επίσης ότι έχουν κατατεθεί και αγωγές αποζημίωσης εις βάρος του Δημοσίου, για την ανόρθωση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες από τη δέσμευση ουσιαστικά των ιδιοκτησιών τους».
Η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες λόγω του Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού είναι τεράστια, σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, κτηματομεσίτη στην περιοχή των Μεσογείων. «Οι μικροϊδιοκτήτες καταστράφηκαν. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν γίνονται αγοροπωλησίες στον Υμηττό. Και όσοι πουλάνε, τα δίνουν σε εξευτελιστικές τιμές. Οταν πλέον ορίζει, αντί για τέσσερα στρέμματα, τα είκοσι για να υπάρχει αρτιότητα, τότε μόνο όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις μπορούν να διαπραγματευτούν».

ΣΤΙΣ...ΜΥΓΕΣ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΥΤΙΣΜΟΥ & ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ


Στις... μύγες το μυστικό της θεραπείας αυτισμού και νοητικής υστέρησης

Βάσιμες ελπίδες για την αντιμετώπιση προβλημάτων μάθησης και μνήμης, που οφείλονται στο σύνδρομο του εύθραυστου Χ (ή «Martin-Bell»), νούμερο ένα αιτία της κληρονομικής νοητικής υστέρησης, γεννά έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», με επικεφαλής τον Ευθύμιο Σκουλάκη.
Πρόκειται για ένα σύνδρομο που εμφανίζεται με συχνότητα 1:4.000 αγόρια και 1:8.000 κορίτσια και του οποίου η κλινική εικόνα ποικίλλει. Συνήθως συνοδεύεται από προβλήματα συμπεριφοράς, όπως υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, προβλήματα στον ύπνο και συμπτώματα που σχετίζονται με τον αυτισμό. Εξωτερικά, τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ιδιόμορφο πρόσωπο με μεγάλο μέτωπο, προεξέχον πηγούνι, μεγάλα αυτιά και, για τα αγόρια, αυξημένο μέγεθος στους όρχεις.
Μετάλλαξη
Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωο τη μύγα Drosophila melanogaster, μελέτησαν τη μετάλλαξη του γονιδίου fmr1 που οδηγεί σε απώλεια της πρωτεΐνης FMRP, η έλλειψη της οποίας προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου του εύθραυστου Χ (FXS).
Στο εργαστήριο παρατήρησαν ότι στις μύγες, στις οποίες είχαν προκαλέσει μεταλλάξεις στο γονίδιο fmr1 διαγράφοντας ένα τμήμα του, εμφανιζόταν η εικόνα του συνδρόμου του εύθραυστου Χ (FXS). Οι μύγες παρουσίασαν ελλείμματα στη μάθηση και τη μακρόχρονη μνήμη, αλλά και υπερκινητικότητα και δυσκολία στην αξιολόγηση των ερεθισμάτων. Για τη μελέτη της μάθησης και της μνήμης ελέγχθηκε η δυνατότητα των εντόμων να αποφεύγουν επιλεκτικά μια απωθητική οσμή έναντι κάποιας άλλης εξίσου απωθητικής, όταν η πρώτη δίνεται ταυτόχρονα με ηλεκτρικό σοκ.
Εχοντας πλέον μοντελοποιήσει τα συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου στη μύγα, οι επιστήμονες του εργαστηρίου ανέπτυξαν ένα μηχανισμό ελέγχου των επιπέδων της πρωτεΐνης που παράγεται από το γονίδιο fmr1. Με γενετικές τροποποιήσεις αλλά και χορήγηση φαρμάκων πέτυχαν την αναστροφή των μαθησιακών ελλειμμάτων και της υπερκινητικότητας, αποτελέσματα ιδιαίτερα θετικά για την αντιμετώπιση της νόσου και στον άνθρωπο.

ΟΙ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ


Οι αερομεταφορές ασθενών σε ιδιώτες, λόγω Μνημονίου

Στην αρχή οι κάτοικοι της Τήνου παρακαλούσαν το τμήμα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ να στείλει ελικόπτερο για να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.
Αν οι παρακλήσεις έπεφταν στο κενό, κατέφευγαν στην προστάτιδά τους την Παναγία. Τελικά, υποχρεώθηκαν να στραφούν στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, αφού η δημόσια αδυνατούσε να ανταποκριθεί.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά, «πολλές ζωές στο νησί έχουν χαθεί, επειδή δεν ήρθε το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ».
Οταν λοιπόν η αγανάκτηση ξεχείλισε και η πραγματοποίηση όλων των προτεινόμενων αεροδιακομιδών έμοιαζε δυσοίωνη λόγω του μνημονίου, ο δήμος κατέφυγε στους ιδιώτες.
Σε ασφαλιστική εταιρεία
Υστερα από διαγωνισμό, ασφάλισε σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία τους 10.000 μόνιμους κατοίκους του, έναντι 40.000 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να τους εξασφαλίσει αεροδιακομιδή και μεταφορά με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. Οταν το ΕΚΑΒ δεν πραγματοποιήσει κάποια αεροδιακομιδή, τότε ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Τήνου έρχεται σε επαφή με το γιατρό της ασφαλιστικής εταιρείας για να στηθεί η επιχείρηση διάσωσης του ασθενούς. Σε περίπτωση διχογνωμίας μεταξύ των γιατρών για το αν πρέπει να γίνει η αεροδιακομιδή, επικρατεί η άποψη του ιατρού από το Κέντρο Υγείας βάση σύμβασης.
Το Κέντρο Υγείας Τήνου μπορεί να προσφέρει μόνο πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αν το περιστατικό είναι σοβαρό, παραπέμπεται στο Νοσοκομείο της Σύρου που είναι το πλησιέστερο. Βασική προϋπόθεση όμως για τη νοσηλεία του είναι να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα για την πάθησή του. Εάν δεν υπάρχει, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Μετά τις 3 μ.μ., όμως, το νησί τελεί «υπό αποκλεισμό» αφού δεν υπάρχει άλλο δρομολόγιο του πλοίου της γραμμής.
Και σε Σίφνο, Ανδρο
Κάτι αντίσχοιχο συμβαίνει και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Από 1ης Φεβρουαρίου και στη Σίφνο θα υπάρχει αντίστοιχο σύστημα αεροδιακομιδών, σε περίπτωση αδυναμίας του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί.
Οι μόλις 2.000 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ασφαλίστηκαν έναντι ποσού 20.000 ευρώ το χρόνο, για να έχουν τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς τους σε νοσοκομείο.
Ο δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης, εξηγώντας τη συμφωνία, ανέφερε: «Η Σίφνος, όπως και η Τήνος, δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Τα σούπερ πούμα του ΕΚΑΒ δεν εκτελούν αεροδιακομιδές τη νύχτα και η Πολεμική Αεροπορία δεν είναι πάντα διαθέσιμη».
Μέσα στην άνοιξη και ο Δήμος Ανδρου θα αποκτήσει δυνατότητα αεροδιακομιδών, μέσω ιδιωτικής εταιρείας υγείας, στα πρότυπα της Τήνου και της Σίφνου, ασφαλίζοντας τους 8.500 μόνιμους κατοίκους του, έναντι περίπου 40.000 ευρώ το χρόνο.
Ο δήμαρχος Ανδρου Γιάννης Γλυνός καταγγέλλει: «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι με το θέμα των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Ενα νέο παιδί του νησιού έμεινε ανάπηρο, αφού το ΕΚΑΒ αποφάσισε να μη στείλει ελικόπτερο για να το παραλάβει, ενώ είχε τραυματιστεί σε ατύχημα και είχε πάθει εγκεφαλική αιμορραγία. Ετσι μεταφέρθηκε με πλοίο του Λιμενικού και πλέον με το ΕΚΑΒ είμαστε στα δικαστήρια»

ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ ΚΑΤΑ ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΩΝ


Με άδεια ρεζερβουάρ κατά λαθροϋλοτόμων

Με το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας για τις καταγγελίες να είναι εκτός λειτουργίας, με άδεια τα ρεζερβουάρ στα ούτως ή άλλως λιγοστά υπηρεσιακά οχήματα των δασαρχείων και με ανεπαρκή αριθμό δασοφυλάκων, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ευελπιστεί από τις αρχές του 2013 να αναχαιτίσει τις επιδρομές λαθροϋλοτόμων στα δάση με... ευχολόγια!
Ανήμπορα  τα δασαρχεία, ευχολόγια από  το υπουργείοΑνήμπορα τα δασαρχεία, ευχολόγια από το υπουργείοΣύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, Γιώργο Παπαδιά, «τα περισσότερα από τα περίπου 400 τζιπ που διαθέτουν τα 102 δασαρχεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται από τις 10 Δεκεμβρίου χωρίς καύσιμα. Λόγω Μνημονίου έχει μπει όριο στην ποσότητα κατανάλωσης αλλά και στα χιλιόμετρα που θα δικαιούται να διανύσει το κάθε όχημα, τα οποία είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από το 2010». Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο της υπηρεσίας, 1.400 κυβικών, δικαιούται να καταναλώνει πλέον μέχρι 90 λίτρα καυσίμου μηνιαίως.
Με δικά τους Ι.Χ.!
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου τα περισσότερα αυτοκίνητα της υπηρεσίας θα παραμείνουν παροπλισμένα. Ετσι οι δασοφύλακες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πολλές φορές τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα στις περιπολίες!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι 1.700 δασοφύλακες είναι αναγκασμένοι να χρεώνουν και τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα προκειμένου να κάνουν τις επαφές τους εν ώρα περιπολίας, καθώς τα υπηρεσιακά οχήματα δεν διαθέτουν καν ασύρματο!
Μέχρι πριν από ένα χρόνο τα δασαρχεία λειτουργούσαν πρωινές ώρες, ενώ για τις απογευματινές ώρες οι δασοφύλακες πληρώνονταν υπερωρίες.
Πρόσφατα όμως το καθεστώς άλλαξε, καθώς έχουν υποχρεωθεί να εργάζονται απογεύματα και βράδια με 50 έως 60 ευρώ το μήνα επιπλέον, εφόσον έχουν και διανυκτερεύσεις στο δασαρχείο.
Βέβαια «από 1/1/2013 οι δασοφύλακες εργάζονται παρατύπως τα απογεύματα, τα βράδια και τις αργίες, καθώς δεν έχει γίνει η σχετική ρύθμιση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ετσι, σε περίπτωση ατυχήματος δασοφύλακα τις ώρες και τις μέρες αυτές, βρίσκεται απολογούμενος ο δασάρχης, σύμφωνα με τον Νίκο Μπόκαρη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.
13.000 παράνομοι τόνοι
Για τους λόγους αυτούς, οι δασολόγοι εγκατέλειψαν εδώ και μέρες το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας καθώς δεν υπάρχει κάλυψη των υπερωριών τους.
Ετσι, όταν κάποιος καλεί το νούμερο 1591 για να καταγγείλει λαθροϋλοτόμευση, διαπιστώνει ότι δεν απαντά κανείς!
Μετά τον απολογισμό του 2012, όπου 13.000 τόνοι ξύλων κατασχέθηκαν ως προϊόντα λαθροϋλοτομίας (οι 6.000 τόνοι ήταν στην Ηπειρο και στη Δ. Μακεδονία), ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, εξέδωσε στις 21/12/2012 κατεπείγουσα εγκύκλιο στην οποία αναφέρει ότι θα εξαιρεθούν οι δασικοί υπάλληλοι από τον περιορισμό των υπερωριών.
Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση του κοινού για τη λειτουργία του τετραψήφιου αριθμού καταγγελιών (1591), ώστε να αναφέρονται περιστατικά ενδεχόμενης λαθροϋλοτόμευσης.
Ενα μήνα μετά τις εξαγγελίες τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά σε αυτά προστέθηκαν και καινούργια, μια και η χειμερινή περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη και οι λαθροϋλοτόμοι έχουν τα πριόνια ανά χείρας.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


Οταν οι... εξετάσεις μας βλάπτουν σοβαρά

Την πιθανότητα καρκινογένεσης, εξαιτίας της ακτινοβολίας που προσλαμβάνουμε από τις ακτινογραφίες, τις στεφανιογραφίες, τα σπινθηρογραφήματα και τις αξονικές τομογραφίες, μπορούν πλέον να προβλέψουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Γιάννη Δαμηλάκη, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, χρησιμοποιώντας προηγμένα δοσιμετρικά μοντέλα, εξειδικευμένο λογισμικό προσομοίωσης της διαδικασίας και απεικονιστικά δεδομένα του ασθενούς, οι ειδικοί μπορούν να μετρήσουν εξατομικευμένα τη δόση της ακτινοβολίας που έχει απορροφήσει κάθε όργανο και ιστός που έχει εκτεθεί και, στη συνέχεια, να υπολογίσουν τον κίνδυνο καρκινογένεσης.
Η έρευνα απέδειξε ότι η δόση ακτινοβολίας και ο κίνδυνος καρκινογένεσης σχετίζονται άμεσα με την τεχνολογία του απεικονιστικού μηχανήματος και τη διαθεσιμότητα τεχνικών μείωσης της δόσης. Για παράδειγμα, κίνδυνο καρκινογένεσης από την ακτινοβολία κατά τη διάρκεια εξέτασης στεφανιογραφίας, που πραγματοποιείται με υπολογιστικό τομογράφο 256 τομών, διατρέχει περίπου ένας στους 4.000 ασθενείς που υποβάλλονται στη διαδικασία. Αν, όμως, χρησιμοποιηθεί μηχάνημα προηγούμενης γενιάς, τότε ο κίνδυνος αυξάνει.
Η δόση από αυτές τις εξετάσεις είναι μεγαλύτερη στους πνεύμονες και στο μαστό. Γι' αυτό και οι γυναίκες, όταν υποβάλλονται σε στεφανιογραφία με μηχανήματα παλιότερης τεχνολογίας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκινογένεσης από τους άνδρες, λόγω της έκθεσης των μαστών τους σε πρωτογενή ακτινοβολία.
Σε παιδιά
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα και για τον κίνδυνο καρκινογένεσης που διατρέχουν τα παιδιά που υποβάλλονται σε πολλαπλές εξετάσεις οστικής πυκνότητας: ο μυελός των οστών τους εκτίθεται περισσότερο στην ακτινοβολία κατά την εξέταση της σπονδυλικής στήλης, ενώ κατά την εξέταση του ισχίου εκτίθενται τα γεννητικά όργανα. Ο κίνδυνος καρκινογένεσης είναι υπαρκτός, ακόμα και με μόνο μία εξέταση οστικής πυκνότητας. Περίπου δύο παιδιά ανά 1.000.000 μπορεί να νοσήσουν -ίσως λιγότερα ανάλογα με την τεχνολογία του μηχανήματος και την ηλικία του παιδιού. Εύλογα, πάντως, οι πιθανότητες καρκινογένεσης αυξάνουν, όταν οι εξετάσεις επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Εξίσου προβληματίζουν και τα αποτελέσματα της έρευνας για τις εγκύους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής, Γιάννη Δαμηλάκη, κατά την έκθεση εγκύων γυναικών σε ακτινοβολία ελλοχεύει ο κίνδυνος να προσβληθεί το παιδί που θα γεννηθεί από καρκίνο σε κάποια περίοδο της ζωής του. Ομως ο κίνδυνος αυτός είναι εξαιρετικά μικρός για τις περισσότερες από τις συνήθεις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και δεν δικαιολογεί τη διακοπή της κύησης. Η διακοπή της συνιστάται μόνο όταν υπάρχει υπέρβαση του ορίου δόσης για τα έμβρυα, που είναι τα 100 mGy.
Εκρηκτική αύξηση
Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η χρήση απεικονιστικών εξετάσεων που βασίζονται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες, για τη διερεύνηση συγκεκριμένων παθήσεων των εγκύων, κάτι που ελάχιστα εφαρμόζεται στη χώρα μας, λόγω της έλλειψης σωστής πληροφόρησης των κλινικών γιατρών. Αν και η ιοντίζουσα ακτινοβολία από τις εξετάσεις στις οποίες υποβαλλόμαστε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας αθροίζεται στον οργανισμό μας, μόλις πρόσφατα υπήρξε η πρόταση να γίνεται καταγραφή και παρακολούθηση της συνολικής ποσότητας της ακτινοβολίας από ιατρικές εξετάσεις, σε μία έξυπνη κάρτα, κάτι όμως που ακόμα βρίσκεται υπό συζήτηση (για περισσότερες πληροφορίες, http://rpop.iaea.org/RPOP/ RPoP/Content/News/smart-card-project.htm).
Η μείωση του κινδύνου καρκινογένεσης από τις ιοντίζουσες απεικονιστικές εξετάσεις σε σχέση με τις κλασικές είναι σημαντική. Αυτονόητο όμως είναι ότι γενικώς ο κίνδυνος καρκινογένεσης μπορεί να περιοριστεί, όταν οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιούνται μόνο στην περίπτωση που είναι πλήρως αιτιολογημένες και όταν λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ακτινοπροστασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία, οι περιττές εξετάσεις απεικόνισης που γίνονται στις ΗΠΑ κοστίζουν 16 δισ. δολάρια το χρόνο.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η "ΟΔΥΣΣΕΙΑ" ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΙΑΣ ΚΑΡΦΙΤΣΑΣ


Ολόκληρη η «Οδύσσεια» στο κεφάλι μιας καρφίτσας!

Το μοναδικό στα Βαλκάνια σύστημα λιθογραφίας ηλεκτρονικής δέσμης νέας γενιάς λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες στον τομέα Μικροηλεκτρονικής του Ινστιτούτου Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων του Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος».
Οι ερευνητές δεν απέχουν πολύ από το να επιβεβαιώσουν την πρόβλεψη που είχε κάνει το 1959 ο γνωστός φυσικός Richard Faynman σε ομιλία του με τίτλο «There is plenty of room at the bottom» (μτφρ. «Υπάρχει αρκετός χώρος εκεί κάτω»), ότι δηλαδή στο άμεσο μέλλον κάποιος θα μπορούσε να γράψει ολόκληρη τη Βρετανική Εγκυκλοπαίδεια στην επιφάνεια της κεφαλής μιας καρφίτσας!
Με το σύστημα λιθογραφίας ηλεκτρονικής δέσμης νέας γενιάς, ολόκληρη η «Οδύσσεια», το έπος των 12.110 στίχων του Ομήρου, το οποίο μαζί με την απόδοσή του στη νεοελληνική έχει έκταση 303 σελίδων, καλύπτει μια επιφάνεια 0,05 τετραγωνικών χιλιοστών και έχει μέγεθος όσο μια τελεία γραπτού λόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάχος της γραμμής ενός μολυβιού είναι 15 νανόμετρα (ένα νανόμετρο είναι ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου)!
Νανοδιάσταση
Το εν λόγω σύστημα ουδεμία σχέση έχει με την κλασική δημιουργία εντύπων. Μπορεί να συμβάλει στην κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, αποτελούμενο από στοιχεία σε νανοδιάσταση. Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών. Τα στοιχεία που αποτελούν ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα κατασκευάζονται πάνω σε ένα λεπτό στρώμα πυριτίου, όπου με διάφορες τεχνικές διαμορφώνονται και συνδέονται μεταξύ τους, χωρίς να χρειάζεται να κολληθούν σε πλακέτα, όπως συμβαίνει με τα λεγόμενα «διακριτά» στοιχεία (πυκνωτές, αντιστάσεις κ.λπ.). Στα στάδια της κατασκευής των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων χρησιμοποιείται μια διαδικασία αποτύπωσης που ονομάζεται λιθογραφία, κατ' αντιστοιχία με την τυπογραφική μέθοδο.
Το σύστημα λιθογραφίας ηλεκτρονικής δέσμης νέας γενιάς χρησιμοποιεί μια εστιασμένη δέσμη ηλεκτρονίων για να «γράψει» πάνω σε μια επιφάνεια με πάχος γραμμής μικρότερο και από 10 νανόμετρα. Σύμφωνα με το διευθυντή ερευνών του ινστιτούτου, Νίκο Γλέζο, για να αντιληφθεί κάποιος τις δυνατότητες του συγκεκριμένου μηχανήματος, ο επιστημονικός συνεργάτης του ινστιτούτου, Αντώνης Ολζιέρσκυ, έκανε σμίκρυνση του κειμένου της «Οδύσσειας» πάνω σε μια επιφάνεια πυριτίου με την ίδια τεχνική που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
Η χρηματοδότηση για την προμήθεια του συστήματος έγινε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα αριστείας. Πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πρότυπων ηλεκτρονικών διατάξεων, καθώς και για οπτικές διατάξεις σε διάφορες εφαρμογές, από τα ηλεκτρονικά μέχρι την ανίχνευση βιολογικών υλικών, όχι αποκλειστικά από τον «Δημόκριτο», καθώς το ινστιτούτο επιδιώκει συνεργασία με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες από τον ελληνικό χώρο.