Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Το δέντρο που... σβήνει το δάσος

Οι ιδιαίτερα τοξικές ουσίες που παράγει και απελευθερώνει στο έδαφος ο αείλανθος, περισσότερο γνωστός ως βρομοκαρυδιά, επηρεάζουν τα παρακείμενα φυτά, αποτρέποντας την ανάπτυξή τους και οδηγώντας τα στον αφανισμό, ενώ ο ίδιος πολλαπλασιάζεται ραγδαία
Απειλή για το ελλαδικό οικοσύστημα αποδεικνύεται ένα εισαγόμενο καλλωπιστικό φυτό, η βρομοκαρυδιά, που απειλεί με την εξάπλωσή της να εκτοπίσει τα γηγενή φυτά. Οι ιδιαίτερα τοξικές ουσίες που παράγει και απελευθερώνει στο έδαφος επηρεάζουν τα παρακείμενα φυτά, αποτρέποντας την ανάπτυξή τους και οδηγώντας τα στον αφανισμό, ενώ η ίδια πολλαπλασιάζεται ραγδαία.
Ο αείλανθος, περισσότερο γνωστός ως βρομοκαρυδιά, που ήρθε στην Ελλάδα από τη ΝΑ Ασία στα μέσα του 19ου αιώνα, για να... εμπλουτίσει τον Εθνικό Κήπο, άρχισε από την πρώτη στιγμή να επεκτείνεται, κυρίως στις αστικές περιοχές, με ιδιαίτερη προτίμηση στα σημεία όπου υπήρχαν μπάζα ή ερείπια.
Στον τόπο προέλευσής του αυτό το είδος βρίσκεται σε ισορροπία με τα υπόλοιπα, μακριά από εκεί όμως συμπεριφέρεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικά απέναντι στα άλλα είδη. Ηδη, ο αείλανθος εντοπίστηκε στις παρυφές του εθνικού δρυμού του Αίνου στην Κεφαλονιά, σε υψόμετρο 800 και απειλεί να εισβάλει και να εξαφανίσει το ελατόδασος της περιοχής. Μέχρι τώρα αυτό έχει αποφευχθεί, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, ο κίνδυνος όμως παραμένει.
Χαρακτηριστικά
Ο αείλανθος είναι υψηλόκορμο δέντρο με δυνατό ριζικό σύστημα, το οποίο τον βοηθά να αναπτύσσεται σε σημεία όπου άλλα φυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Επίσης, παράγει πολλούς σπόρους που μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, βοηθώντας έτσι στην ταχεία εξάπλωσή του. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι η μάστιγα αυτή ριζώνει όλο και περισσότερο, μολύνοντας το έδαφος με πολλούς σπόρους, οι οποίοι θα βλασταίνουν και θα δίνουν νέα φυτά για πολλά χρόνια.
Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με το πρόγραμμα για την «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» και την «Αποτίμηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του νησιωτικού συμπλέγματος του Ιονίου από ετερόχθονα φυτικά είδη», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από εθνικούς πόρους, μελέτησε τις αιτίες που έχουν καταστήσει τον αείλανθο τόσο επιθετικό, ενώ σχεδίασε και πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης προς την τοπική κοινωνία. Οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή Παύλου Μπουχάγιερ και συνεισέφεραν στην κατανόηση του προβλήματος και στην επείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου